Avrupa Birliği'nin çevre ilkeleri ve İBB'nin uygulamaları - Süt, Sezgin (My University, 2021)
Çevre günümüzün gittikçe önem kazanan konularından biridir. Çevre sorunlarının dünya üzerinde etkisi hissedilmeye başlandıkça dünyamızın geleceği ile ilgili endişeler artmış çevre sorunlarına yönelik politikalar dünya gündeminde daha fazla yer tutmaya başlamıştır. Çevre sorunlarının küresel özelliği onunla mücadele yönteminin de küresel olmasını zorunlu kılmıştır. Bu mücadelede aktörler çeşitli organizasyonlarda bir araya gelmiş çevre sorunlarına karşı bazı ortak kararlar almışlardır. Aktörlerden biri olarak Avrupa Birliği’nin de çevre sorunları ile mücadelede önemli adımları olmuş bu doğrultuda bazı ilkeleri önem kazanmıştır.Çevre sorunlarıyla mücadelede küresel iş birliği önemli olmakla beraber bizzat çevre sorunlarının kaynağında olan yerel yönetimlerin bu konuda yaptığı çalışmalar da oldukça önemlidir. Bu çalışmanın konusu Avrupa Birliği’ne üye olma hedefi olan Türkiye’nin en büyük yerel yönetim birimi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerinin, Avrupa Birliği’nin çevre politikalarını oluştururken dayandığı ilkeler kapsamında değerlendirilmesi üzerine olmuştur. Çalışmanın literatüre Avrupa Birliği çevre politikalarının ülkemizdeki yansımaları üzerine katkı yapması umulmaktadır.

Environment is an issue of our age that gets more and more important day by day. As the effects of environmental problems begin to be felt on the world, concerns about the future of our world increase and policies regarding environmental problems start to take more place on the world agenda. The global nature of environmental problems has made it necessary to combat it globally. In this struggle, the actors came together in various organizations and took some common decisions against environmental problems. As one of the actors, the European Union has also taken important steps in combating environmental problems, and some principles have gained importance in this direction.Although global cooperation is important in combating environmental problems, the work done by local governments, which is the source of environmental problems, is also very important. The subject of this study is to evaluate the activities of the Istanbul Metropolitan Municipality, which is the largest local government of Turkey aiming at EU membership, within the scope of the principles that the European Union is based on while creating its environmental policies. It is hoped that the study will contribute to the literature on the reflections in our country regarding the environmental policies of the European Union.
Keywords: Avrupa Birliği; Belediyeler; Çevre; Çevre politikası; Environment; Environmental policy; European Union; Istanbul; İBB; İBB European Union; İstanbul; Municipal corporations