Üç boyutlu dik kesme simülasyonu ile kesici takım talaş-ara yüzü üzerine bir inceleme - Çimenli, Yunus (My University, 2008)
Üç Boyutlu Dik Kesme Simülasyonu İle Kesici Takım Talaş-Ara Yüzü Üzerine Bir İnceleme Bu çalışmada, talaş kaldırma ile şekillendirmede kesici takım ile iş parçası arasındaki parametrelerin simülasyon ve deneysel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Sonlu elemanlar modeli ile kesme simülasyonu yapmak amacıyla endüstride yaygın olarak kullanılan dik kesme (orthogonal) işlemi esas alınmış ve Deform-3D paket kullanılmıştır. Simülasyonlarda kesici takım TNMA 160408, takım tutucu MTJNR ve iş parçasının malzemesi de AISI1035 olarak modellenmiştir. Deneylerde ise aynı malzemeler kullanılarak torna tezgâhın da dik kesme işlemi sırasında kesici takımın ucuna gelen kuvvetleri kesici takımın üzerine bağlanan strain gage’ler ile ölçülerek, ölçüm sonuçları bir Data Logger vasıtasıyla bilgisayara kayıt edilmiştir. Yapılan simülasyon ve deneylerde kesme hızı, ilerleme miktarı ve talaş derinliği değiştirilmiş ve bu parametrelerin talaş kaldırma esnasındaki kesme kuvvetlerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen deney sonuçları ve simülasyon sonuçları kıyaslanarak tartışılmıştır. Sonuçlar kullanılan üç boyutlu modelin torna tezgâhın da kesme için uygun olduğunu göstermektedir.

An Investigation On The Chip-Cutting Tool Interface By 3-D Finite Element Analysis In this study, the parameters of machining process have been studied by simulation and experiments. The orthogonal cutting process simulation is based on a well known FEM code DEFORM 3-D which is widely used in industry. In simulations, cutting tool is modeled as TNMA 160408, tool holder is modeled as MTJNR and work piece is modeled as AISI1035. In experiments, same materials were used and in orthogonal cutting operation, the forces acting on the tool had been measured by the strain-gages and the data were recorded to a computer by data logger. In simulations, cutting speed, feel and the chip depth were varied and the influence of these parameter on the cutting force were investigated. The simulation results and the experiment results were compared and discussed. The results show that the 3D model is suitable for cutting in lathe.
Keywords: Mekatronik