Chronic granulomatous disease presenting with invasive aspergillosis and hypogammaglobulinemia - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Kronik granülomatöz hastalık lökositlerin bakteri ve mantarları öldürmesinde önemli rolü olan mikrobisit oksijen metabolitlerini üretme yeteneklerinin bozulması sonucu ortaya çıkan, bakteriyel ve mantar infeksiyonlarına yatkınlık oluşturan klinik bir sendromdur. Aspergillus spp. bu hastalarda en sık karşılaşılan mantar infeksiyonu etkenidir. Kraniyal aspergillozis ise nadiren görülür ve mortalitesi yüksektir. Kronik granülomatözlü hastalarda immünglobulin düzeyleri ise genellikle normal veya yüksektir. Burada, dissemine aspergillozu olup, hipogamaglobulinemi ile seyreden beş yaşında erkek olgu sunulmaktadır.