Fiber optik kablo ile gigabit ethernet kartı tasarımı - Bayram, Mustafa Baha (My University, 2007)
Fiber Optik Kablo ile Gigabit Ethernet Kartı Tasarımı Optik haberleşme sistemlerinin tasarımında link seviyesinde simülasyon, paha biçilmez bir değerdedir. Karmaşık sistemler yüzlerce yada binlerce tasarım kararı gerektirebilir. Ele alınan tasarım parametrelerinden bazıları, dalga boyu ve mesafe, fiberin tipi (tek veya çok modlu), lazer (yada LED) kullanılmalı, modülasyon seçimi, fiberin doğrusalsızlıkları, dispersiyon etkisi, optik yükseltme ve seviyesi uygulanan yöntem (EDFA, SOA, Raman v.b.), sistemin hata başarımı (BER), göz kapanmasından önce multimod fiberin uzunluğu v.b. dir. Bir prototip inşa etmeyi gerektirmeden detaylı analiz ve optimizasyonun sağlanması, istatistiksel parametrelerin kolayca incelenebilirliği, link simülasyon ve aygıt simülasyonlarının birleştirilebilirliği, maliyet, zaman ve insan gücünden tasarruf edilmesi v.b. nedenler, simülatör uygulamalarını cazip hale getirir. OPTISIM yazılımının yardımı ile IEEE Gigabit Ethernet standartlarından bazıları kuruldu ve OPTISIM analiz modelleri ile sistem analiz edildi.

Design of Gigabit Ethernet Card with Optical Fiber Cable Link level simulation is invaluable for optical communication system design. Complex systems can require hundreds or thousansds of design decisions. Some of these decisions are wavelengths, range, type of fiber, laser (or LED), the type of modulation, the impact of fiber nonlinearities, dispersion, optical amplification(EDFA, SOA, Raman, etc) methods as well as the BER of system and the distance before the eye clousure. Obtained results and the methods by which these results are achieved indicates the advantages of using simulator to solve the design issues of multimod systems. System simulation enables detailed analysis and optimization without the need to build prototypes. Impact of statistical variations are easily studied. Link simulation can be combined with device simulation when necessary. With the help of OPTISIM software, some of IEEE Gigabit Ethernet standarts are laid out and analyzed. by using OPTISIM analysis models.
Keywords: Elektrik Eğitimi; Ethernet; Fiber Optik