11-13 yaş yüzücülerin hazırlık periyodunda yapmış oldukları END-1 (dayanıklılık-1), END-2 (dayanıklılık-2) antrenmanlarının MAXVo2 değerleri ve aerobik dayanıklılıkları üzerine etkileri - Meta, Baki (My University, 2005)
Yapmış olduğumuz araştırmada 11-13 yaş yüzücülerin Hazırlık Periyodunda Uygulamış oldukları End-1 ve End-2 antrenmanlarını altı hafta boyunca farklı düzeylerde uygulayarak, hangi tip antrenman yönteminin yüzücülerin aerobik dayanıklılıkları ve genel dayanıklılık özelliklerini geliştirmede daha etkili olduğu tespit etmeye çalışılmıştır. Araştırmamıza Terakki Vakfı Okullarının yüzme takımlarında antrenman yapan 11-13 yaş gruplarından 10 kız-10 erkek sporcu olmak üzere toplam 20 sporcu katılmıştır. Bu sporcular 5'er kız, 5'er erkek olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Yapılan antrenmanların etkilerini tespit etmek için araştırmamızın başında sporcularımızın mevcut durumunun gözlenmesi, ortasında sporcularda meydana gelen gelişimleri gözlemlemek için ve sonunda sporcularda gelinen son durumu gözlemleyebilmek için toplam üç ölçüm yapılmıştır. Yapılan bu ölçümlerde araştırılan parametreler ise boy, kilo, vücut yağ oranı, deri altı yağ kalınlığı ( Subscapula, Triceps, Suprailiac, Kalf ), genişlik ölçümleri ( Humerus ve femur ), çevre ölçümleri ( Kalf ve Biceps ), 20 m. Mekik Koşu Testi ve 15 dk. Yüzme testi uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda End-1 ve End-2 gurubu arasında çıkan farklılıklar aşağıda belirtilmiş olan parametrelerde gözlemlenmektedir. Day-1(End-1) ve Day-2(End-2) antrenman grupları arasında yağ oranlarına göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Fakat bu parametre üzerine yapmış olduğumuz grup içi karşılaştırma sonuçlarına göre Tablo 6.11'de de görüldüğü gibi, Day-1(End-1) antrenmanının yağ oranı değerlerin de anlamlı bir fark olduğu görülmüştür, p<0.05. Ayrıca Tablo 6.12'yi de incelediğimizde Day-2(End-2) grubunda da grup içi karşılaştırmasında yağ oranı değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır p<0.05 . Day-1(End-1) ve Day-2(End-2) antrenman grupları arasında 20 metre mekik koşu testi değerlerine göre iki gurup arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Fakat bu parametre üzerine yapmış olduğumuz grup içi karşılaştırmalarında Day-1(End-1) antrenmanının 20 metre koşu testi değerleri üzerinde tablo 6.38'de görüldüğü gibi anlamlı bir fark olduğu görülmüş , p<0.05. Tablo 6.39'a baktığımızda Day-2(End-2 antrenmanının 20 metre koşu testi değerleri üzerinde anlamlı etkisi bulunduğu tespit edilmiştir, p<0.05. Day-1(End-1) ve Day-2(End-2) antrenman grupları arasında egzersiz sonrası laktik asit oranı değerlerine göre anlamlı bir far k bulunmaktadır. Ancak gurup içerisinde yapılan karşılaştırmada Day-1(End-1) antrenmanının egzersiz sonrası laktik asit değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmış, p<0.05. Day-2(End-2) antrenmanlarında da egzersiz sonrası laktik asit değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunduğu tespit edilmiştir , p<0.05. Day-1(End-1) ve Day-2(End-2) antrenman grupları arasında mesafe değerlerine göre anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Fakat bu parametre üzerine yapmış olduğumuz gurup içi karşılaştırmada Day-1(End-1) antrenmanının mesafe değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunduğu, p<0.05. Day-2(End-2) antrenmanının mesafe değerleri üzerinde de anlamlı bir etkisi bulunduğu tespit edilmiştir, p<0.05. Day-1(End-1) ve Day-2(End-2) antrenman grupları arasındaki nabız ölçümlerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak Day-1(End-1) grubunun kendi grup içi karşılaştırmasında ise farklılıklar olduğu tespit edilmiştir, p<0.05. Day-2(End-2)'de de antrenman grubunun nabız değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunduğu tespit edilmiştir, p<0.05.

The Effects of Endurance-1 and Endurance-2 Exercises, That The Swimmers of 11-13 Years Old Do At The Preparation Stage, On Vo2Maks. Values and Aerobic Endurances. In our reseach, we have applied End-1(Day-1) and End-2(Day-2) Trainings, which had also been practiced at the preparatory stage by the 11-13 year old swimmers, for a period of six weeks at different levels and have tried to determine the type of training management most effective in improving the general and aerobic endurances of the swimmers. 20 swimmers at the age group of 11-13 ( 10 males and 10 females ) from Terakki Vakfı Schools have been observed in the research. These 20 swimmers have been divided in to two groups, each having 5 male and 5 female swimmers. In order to determine the effects of the trainings made, three measurements have been taken: fist one, at the beginning of the research, to see the current conditions of the swimmers; the second one, in the middle of the research, to observe the improvements of the swimmers and the third one, at the end, to observe the final condition that the swimmers had achieved. The parameters researched in these measuremets are; heght, weight, fat ratio, subcutaneous fat thickness ( subscapula, triceps, suprailiac, calf ), width measurements ( humerus and femur ), circumference measurements ( calf and biceps ) 20 m. shuttle run test and 15 minutes swimminig test. At the end of the researches made, the differences between End-1Day-1) and End-2(Day-2) groups have been observed within the parameters mentioned below. No important difference has been found out between End-1(Day-1) and End2(Day-2) training groups with respect to fat ratios. However according to the results of the inner groups comparison made on this parameter, it is seen that there is a remarkable difference in the fat raito values of End-1(Day-1) Training, as seen in table 6.11, p<0.05. Moreover, as it can be seen from Table 6.12, it has a significant effect on the fat ratio values of inner group comparison of End-2(Day-2) group, too. There is no significant difference between End-1(Day-1) and End-2(Day-2) training groups with respect to 20 meters. shuttle run test values. Yet,in the inner group comparisons we had made on this parameter an inportant difference has been observed in the End-1(Day-1) training 20 meters shuttle test values as seen in Table 6.38 p<0.05. in the inner group comparisons we had made on this parameter an inportant difference has been observed in the End-2 training 20 meters shuttle test values as seen in Table 6.39 p<0.05. There is a remarkable difference between End-1(Day-1) and End-2(Day-2) training groups with regards to post training lactic acid values. However, in the iner group comparison made, it has been determined that End-1(Day-1) training had an important effect on the post training lactic acid values, p<0.05, whereas it have an effect in post training lactic acid values in End-2 training, p<0.05. There is no significant difference between End-1(Day-1) and End-2(Day-2) training groups regarding distance values. However, as a result of the iner group comparison on this parameter, it has been determined that both End-1(Day-1) and End-2 (Day-2) Trainings had remarkable effects on the distance values, p<0.05. No important difference has been spotted pule measurings taken between End-1 (Day-1) and End-2(Day-2) training groups. Yet, some differences have been determined in the iner group comparison of End-1(Day-1) group, p<0.05. In End-2(Day-2), too, it has been determined that it has an important effect on the pulse values of the training group, p<0.05.
Keywords: Beden Eğitimi; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor; Su ve hava sporları; Yüzme