Sağlık turizmi firmalarında dijital pazarlamanın müşteri etkileşimindeki rolü : müşteri algısı ve memnuniyeti analizi - Türkmen, Ercan (My University, 2025)
Sağlık turizmi, son yıllarda küresel ölçekte hızla gelişen ve birçok ülkenin stratejik öncelik olarak benimsediği sektörlerden haline gelmiştir. Türkiye, sahip olduğu gelişmiş sağlık altyapısı, nitelikli insan kaynağı, rekabetçi fiyatlar ve coğrafi avantajlar sayesinde bu alanda öne çıkan ülkelerden biri olmuştur. Ancak bu gelişmeyle birlikte artan rekabet, sağlık turizmi firmalarının yalnızca kaliteli hizmet sunmakla kalmayıp, aynı zamanda etkili bir pazarlama stratejisi geliştirmelerini de zorunlu kılmıştır. Bu bağlamda, dijital pazarlama uygulamaları, özellikle sosyal medya platformları üzerinden yürütülen faaliyetlerle, sağlık turizmi sektöründe müşteri kazanımı açısından hayati bir araç haline gelmiştir. Bu araştırma, sağlık turizmi firmalarının dijital pazarlama stratejilerinin, potansiyel müşterilerin algıları ve satın alma eğilimleri üzerindeki etkilerini çok boyutlu olarak incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, Planlı Davranış Teorisi temelinde yapılandırılmış; bireylerin dijital reklamlara yönelik tutumları, hizmet sağlayıcılara duydukları güven ve satın alma niyetleri arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. İstanbul’da özel bir sağlık turizmi kliniğinde saç ekimi operasyonu olmuş katılımcılardan elde edilen veriler doğrultusunda, müşteri davranışlarını etkileyen temel unsurlar belirlenmiştir.

Health tourism has emerged as a rapidly expanding global sector, driven by globalization, technological advancements, and increased international mobility. Turkey has positioned itself as a key player in this domain through substantial investments in health infrastructure, the availability of qualified professionals, and competitive service offerings. As competition within the industry intensifies, health tourism firms are compelled not only to deliver high-quality services but also to implement effective marketing strategies. Among these, digital marketing—particularly through social media platforms— has become a critical channel for reaching potential clients and enhancing brand visibility. This study aims to examine the impact of digital marketing strategies on customer perception, trust, and purchase intention within the context of health tourism. Anchored in the Theory of Planned Behavior, the research evaluates how customers’ attitudes toward digital advertisements and their trust in service providers influence their behavioral intentions. Data were collected via an online survey distributed to individuals familiar with health tourism services across Turkey.
The role of digital marketing in customer inraction in health tourism companies : customer perceptıon and satisfaction analysis
Keywords: Advertising; Advertising Digital Marketing; Digital Marketing; Health Tourism; Marketing; Medical tourism; Pazarlama; Perception; Sağlık turizmi; Social media; Sosyal medya; Turkey; Türkiye