Cbct evaluation of the relationship between lower central incisor inclination and mandibular symphysis among different subjects with normal and long face pattern - Ganeiber, Tayisir (My University, 2013)
Normal ve Uzun Yüz yapısına Sahip Bireylerde alt keser inklinasyonalrı ve mandibular simfiz arasındaki ilşkinin CBCT ile değerlendirilmesi. Bu çalışmanın amacı, konik-ışıklı bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinde, alt santral kesici diş eğiminin mandibular simfiz morfolojisi ile olan ilşkisini Normal ve Uzun yüzlü bireylerde ayrı ayrı incelemek ve karşılaştırmaktır. Çalışmanın materyalini Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti ABD da tedavi edilen 74 hastanın (ortalama yaşı=16.9± 5.3 SD) ortodontik tedavi öncesi CBCT görüntüleri oluşturmaktadır. Bu hastalar madibular düzlem açılarına göre Dikey Büyüme ve Normal Büyüme yönüne sahip bireyler olarak iki gruba ayrıldı. Her bir grup içindeki bireyler de erkek ve kadın olarak 2 gruba ayrıldı. CBCT görüntüleri Iluma Imtec görüntüleme LLC (3M Company Ardmore. Oklahoma. USA- 2007) cihazı kullanılarak çekildi. Görüntüler üzerinde aşağıdaki parametreler ölçüldü: tüm simfizin, kortikal ve süngerimsi kemiğin yüksekliği ve kalınlığı, sağ alt santral kesici dişin inklinasyonu, labial ve lingual alveol kemiğinin inklinasyonu. Ölçümler kadın ve erkek bireylerde ayrı ayrı değerlendirildi ancak cinsiyetler arasında fark olmadığı görülünce bireyler cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sadece dikey yüz büyüme yönlerine gore grupkandırıldı. Normal yüz grubu değerleri uzun yüz grubu değerleri ile karşılaştırıldığında, simfiz yüksekliğinin uzun yüz grubunda artmış olduğu ancak diğer tüm ölçümlerin azaldığı bulundu.. Uzun yüze sahip bireylerde, alt sağ santral kesici eğiminin ilgili kemik morfolojisi i arasında anlamlı korelasyon bulundu. Sonuç olarak, dikey yüz büyüme modelinin mandibular simfiz morfolojisi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Uzun yüzlü bireylerde alveol kemiğinin morfolojisi keser eğiminden etkilenir. morfolojisi, cone-beam bilgisayarlı tomografi,alt keser eğimi,Yüz tipleri

The aim of this study is to elucidate any relationship between lower central incisor inclination and mandibular symphysis morphology among different subjects with normal and long facial growth pattern. The material consisted of initial CBCT images of 74 Patients (mean age=16.9 years ± 5.3), who were divided based on their Mandibular plane angle into: Normal and High Angle mandibular growth pattern. Each group was divided into male and female subjects. CBCT images were obtained by using Iluma Imtec imaging LLC, (3M Company Ardmore. Oklahoma. USA- 2007). The following parameters were measured: height and thickness of the entire symphysis, cancellous bone, vestibular and lingual cortical bone thickness at the apex of the lower right central incisor and possible inclination of the labial, lingual alveolar bone and the long axis of lower right central incisor. The results showed that for both genders, all height and thickness measurements of symphyseal bone and lower right central incisor inclination of normal face group were higher compared to the long face group, except the symphysis height, which was found to be longer in long face group. Significant correlation was found between the lower right central incisor inclination and its associated alveolar bone morphology in long face subjects. Conclusions: There is a statistically significant relationship between facial type and the mandibular symphysis morphology. The morphology of the alveolar bone is affected by incisal inclination in the long face subjects. Key words: Symphysis morphology, cone-beam computed tomography, lower incisor inclination, Facial type.
Keywords: Diş Hekimliği; Ortodonti