İşkoliklik ile esenlik arasındaki ilişki - Erkmen, Beril (My University, 2013)
Bu çalışmanın temel amacı işkoliklik ile esenlik arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada işkoliklik ile ilgili orjinalinde olan iki faktör ele alınmıştır. Bunlar; aşırı çalışma ve zorlayıcı çalışma faktörleridir. Esenliğin altı boyutu olan psikolojik, fiziksel, sosyal, manevi (spritüel), duygusal ve entellektüel boyutları çalışmada tabi tutulan faktör analizinde üç faktör olarak belirlenmiştir. Bu faktörler; negatif psikolojik ve duygusal esenlik, sosyal esenlik ve fiziksel esenlik olarak adlandırılmıştır. Son olarak örgüte bağlılığın zorunlu bağlılık faktörü de incelenmiştir. Çalışmaya bankacılık sektöründen farklı departmanlardan ve kademelerden oluşan 205 kişi katılmıştır. Katılımcılara 71 soruluk bir anket uygulanmıştır. koliklik, Esenlik, Zorunlu bağlılık.

The main goal of this study is to determine whether there is a relation between workaholism and well-being. In this study two factors related to workaholism have been discussed. These are the factors of working excessively and working compulsively. The six dimensions of well-being listed as psychological, physical, social, spiritual, emotional and intellectual have been marked as the three factors to be used in the factor analysis of this study. These three factors have been named as negative psychological and emotional well-being, social well-being as well as physical well-being. Lastly, the factor of continuous commitment has also been studied in relation to the commitment to organization. 205 people from different departments and ranks within the banking sector have been participated in the study, answering a survey composed of 71 questions. Key words: Workaholism, Well-being, Continuous commitment.
Keywords: Örgütsel Bağlılık; Personel Yönetimi; Yönetim