Futbola özgü standardize edilmiş dar alan çalışmalarının ve geleneksel dayanıklılık antrenmanlarının futbol fiziksel performans düzeylerine olan etkileri - Kayıtken, Bülent (My University, 2012)
1.ÖZET FUTBOLA ÖZGÜ SATNARDİZE EDİLMİŞ DAR ALAN ÇALIŞMALARININ VE GELENEKSEL DAYANIKLILIK ANTRENMANLARININ FUTBOL FİZİKSEL PERFORMANS DÜZEYLERİNE OLAN ETKİLERİ Çalışmanın amacı; futbol’ a özgü standardize edilmiş dar alan çalışmaları (DAÇ) ve geleneksel dayanıklılık antrenmanlarının (GDK), futbol fiziksel performans düzeylerine olan etkilerini araştırmaktır. Çalışma Türkiye Süper Ligi futbol takımının, rezerv (A2) takımından 20 oyuncunun katılımıyla tamamlanmıştır. Grubun ön ve son test antropometrik değerleri olan boy uzunlukları, beden ağırlıkları, beden yağ oranları ve yağsız beden ağırlıkları sırasıyla 174.8±4.3 cm / 174.8±4.3 cm, 67.46±5.6 kg / 67.6±5.3 kg, % 8.06±2.3 / % 7.7±1.86 ve 59.36±5.6 kg / ±59.9±5.46 kg olarak tespit edilmiştir. Araştırma grubu Yo – Yo aralıklı toparlanma testi seviye 1 (YYIRTL1) performanslarına göre liste usulü, artan sırada sıralanmış ve kura ile 3v3+K (n=6), 4v4+K (n=8) ve GDK (n=6) gruplarına dağıtılmıştır. 3v3+K ve 4v4+K grupları DAÇ ve GDK grubu geleneksel düz koşu yöntemine bağlı olarak, normal sezon içi antrenman dönemi devam eden takımın, çalışma periyodu içine, 11 dünde 6 oturum yapacak şekilde gün aşırı tarzda uyarlanmıştır. Gerek DAÇ gerekse GDK grupları araları 3’ er dakikalık (dk) pasif dinlenmeler ile ayrılmış 4x4 dk interval yüklenme metoduna göre (4x4 IYM) antrene edilmişlerdir. Tüm antrenman oturumları süresince grupların kalp atım değerleri, kan laktat konsantrasyonları ve algıladıkları zorlanma düzeyleri (RPE) kayıt altına alınmıştır. Antrenman periyodunun başlangıç ve sonunda, tüm gruplara Yo-Yo aralıklı toparlanma testi seviye 1 (YYIRL1), 30 m sprint testi, çeviklik testi (T-test) ve tekrarlı sprint testi (TST) uygulanmıştır. İstatistiksel işlemler için SPSS 14.0 paket programında kullanılmıştır. Gruplar arasındaki ön-son test karşılaştırmaları için bağımsız testi (Mann-Whitney U Test), araştırma ve kontrol gruplarının kendi içlerindeki ön ve son test değerleri arasındaki ilişkiyi belirlemede ise eş örneklem testi (Wilcoxon Signed Ranks Test) kullanılmıştır. Grupların (3v3+K, 4v4+K ve GDK) YYIRTL1 performansları sırasıyla % 4.4, % 4, % 8, 30 m sprint performansları sırasıyla % 1, % 0.2, % 0.7, 20 m sprint performansları % 2.1, % 0.7, % 0.3 gelişim göstermiş, 10 m sprint performansları ise DAÇ gruplarında sırasıyla % 2 3.6 ile % 1.8 gelişim göstermiş ancak GDK grubunda % 0.6 oranında gerilemiştir. Grupların T-test sonuçları, DAÇ gruplarında sırasıyla % 5.1 ve % 4.5 düzeyinde gelişim göstermiş ancak GDK guruplarında bir gelişim saptanmamıştır. Tekrarlı sprint testi sonuçlarına göre DAÇ gruplarının en iyi sprint değerleri, ön ve son testlerde % 5, GDK grubunda ise % 2.8 oranında gelişmiştir, ortalama sprint değerleri ise DAÇ gruplarında % 4.7, GDK grubunda ise % 2.7 gelişim göstermiştir. Aynı testte elde edilen yorgunluk indeksleri incelendiğinde DAÇ gruplarının ön test yorgunluk indeksi değerleri ortalaması ön test verilerinde 0.07 iken son test verilerinde 0.09 olarak tespit edilmiş, GDK grubunda ise 0.18 olan ön test değerleri, son testte 0.14 olarak tespit edilmiştir. Bulgular aerobik dayanıklılık gelişiminde geleneksel düz koşu yönteminin DAÇ göre daha etkili bir yöntem olduğunu ancak futbol’ a özgü aerobik dayanıklılık gelişiminin yanı sıra 10, 20 ve 30 m sprint, çeviklik, toparlanma yeteneği gibi faktörlere olan ekstra etkisi bakımından DAÇ’ nın çok daha etkili bir futbol’ a özgü yöntem olduğu tespit edilmiştir. Futbol, Dar alan oyun, Yo-Yo Aralıklı toparlanma testi Level 1, Algılanan yorgunluk düzeyi (RPE), Mikro döngü, Futbol antrenman periyodlaması. 2.

THE EFFECTS OF SOCCER SPESIFIC STANDARDIZED SMALL-SIDED GAMES AND TRADITIONAL ENDURANCE TRAINING ON SOCCER PHYSICAL PERFORMANCE The aim of this study is to investigate the impacts of soccer-spesific small-sided games and traditıonal endurance trainings on soccer physical performance levels. The study is completed wıth reserve team (A2) which have 20 players in Turkish Super League Football team. It was decided that all groups, pre-post test values, in order are, height; 174.8±4.3 cm / 174.8±4.3 cm, weight; 67.46±5.6 kg / 67.6±5.3 kg, body fat ; % 8.06±2.3 / % 7.7±1.86 and fat mass; 59.36±5.6 kg / ±59.9±5.46 kg. Research group were determined according of Yo-Yo intermittent recovery test level 1 (YYIRTL1) list based on performance style, they ranked in ascending order and were distributed by drawing lots that are 3v3 + R (n = 6), 4v4 + R (n = 8) and TET (n = 6) groups. 3v3 and 4v4 + R groups are depending on method of running the SSG and TET group of traditional plain, which is go on a regular-season team training period and it is adopted to every other day that make up to 6 session on 11 days in the study period. Both groups of SSG and TET were trained 4x4 min interval load method (4x4 ILM) which is separated 3 ' passive rest times. During training sessions, heart rate values for all groups, blood lactate concentrations and perceived exertion levels (RPE) were recorded. Start and end of training period, all groups were applied YYIRTL1, 30 m sprint test, agility test (T-test) and repeated sprint test (TST). For statistical operations SPSS 14.0 package program was used. For pre-last test comparisons between groups we used independent test ( Mann-Whitney U Test), to determine the relation between pre and last test values in the experimental and control group within themselves we used equivalent sample test ( Wilcoxon Signed Ranks Test). All Groups showed development that (3v3 + K, 4v4 + K and TET) YYIRTL1 performance (4.4%, 4%, 8%), 30 m sprint performance (1%, 0.2%, 0.7%), 20 m sprint performance (2.1%, 0.7%, 0.3%). And just in SSG group showed development in 10-m sprint performances (respectively 3.6% and 1.8%) for the SSG has shown improvement, but declined in TET (0.6%). T-test results were that in SSG groups showed an improvement ( respectively 5.1% and 4.5% ) but there is no improvement in TET groups . According to the results of repeated sprint test, pre and 4 post-tests, for the best sprint values, SSG groups showed that % 5 improvement and TET group showed that %2.8 improvement. Average values of the sprint are, 5% for SSG and % 2.8 for TET the in 4.7% of SSG, groups, TET group showed a 2.7% growth. Fatigue indexes derived from the same test, in SSG group fatigue index values for the pre-post test are 0.07 and 0.09,respectively. And in TET group fatigue index values for the pre-post test are 0.18 and 0.14,respectively. This results show that running method is more effective than SSG for aerobic endurance development but has been determined that as well as for soccer-spesific development of aerobic endurance, 10, 20 and 30 m sprint, agility, the ability to recover the extra effect of factors such as the SSG in terms of a much more effective soccer ‘has been identified as a specific method. Key Words: Soccer, small-sided games, Yo-Yo İntermittent Recovery Test Level 1, Perceived exertion levels (RPE), Micro cycle, Soccer Training Periodization.
The effects of soccer spesific standardized small-sided games and traditional endurance training on soccer physical performance
Keywords: Antrenman; Beden Eğitimi ve Spor; Fiziksel Performans