İşbölümü ve meslekler : Türkiye’de sermaye birikimi ve meslek yapısının dönüşümü - Karaboğa, Kezban (My University, 2011)
Meslek, İş, Sermaye Birikimi, Emek- Değer ÖZET İŞBÖLÜMÜ VE MESLEKLER: TÜRKİYE’DE SERMAYE BİRİKİMİ VE MESLEK YAPISININ DÖNÜŞÜMÜ Türkiye’de sermaye birikiminin ulaştığı aşamaya bağlı olarak, işbölümü ve mesleklerde önemli dönüşümler yaşanıyor. Sermaye birikiminde gerçekleşen artış üretim sürecinde canlı emek yerine ölü emek (makine) kullanılmasına neden olmuştur. Bu değişim ise teknik işbölümü ve iş biçimlerini dönüştürdüğü oranda meslek yapısının dönüşümünü de hızlandırmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de meslek yapısının dönüşümünü ele alırken, kapitalist toplumsal ilişkiler istemi için önem arz eden sermaye birikimi ve emek-değer kuramından yola çıktık. Çünkü bütün toplumların, ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekleştirdikleri faaliyetlerin temelinde “emek” vardır. Bu yüzden emek ve onun üretim sürecindeki değişimi toplumsal ilişkilerin analiz edilmesinde merkezi bir rol oyar. Bu çalışmada özellikle Türkiye gibi geç kapitalistleşen toplumlarda kapitalist emek-değer mekanizmasının işleyişinin, bir yandan tarım toplumlarına ait düzeneklerin, mesleklerin değişmesine neden olurken diğer yandan yeni toplumsal ilişki ve düzeneklerin, mesleklerin gelişmesine neden olduğu ortaya konulmuştur. Meslek, İş, Emek-Değer, Sermaye Birikimi Occupations, Jobs, Labour-value, Capital Accumulation

DIVISION OF LABOR AND OCCUPATIONS: CAPITAL ACCUMULATION AND CHANGING STRUCTURE OF OCCUPATIONS IN TURKEY In Turkey, both production and labour types have been changing in parallel with the phase of capital accumulation. Social division of labour that concentratedly increased with capital accumulation and increased technical division of labour that depends substitution of living labour with dead labour in production process leads to transformation of labour types, hence forced to transformation of professions. In this paper while discussing the transformation of professions, we started with accumulation of labour and labour theory of value which have importance for capitalist social relations. In fact, all socities and all activities for satisfying social needs based on “labour”. So labour and its transformation in production process play a central role in the analyse of social relations. This paper set forth, how the social relations and mechanisms along with the professions develope, while transforming the the operation of the labour-value mechanism with the agricultural societies mechanisms and the proffessions, in late capitalized socities (countries) like Turkey. Occupations, Jobs, Labour-value, Capital Accumulation
Keywords: Emek-Değer; Sermaye Birikimi