Katılım bankalarının mali tablo analizi ve performanslarının değerlendirilmesi - Gülşen, Metin (My University, 2010)
Katılım bankaları dünyada 1963’den beri faizsiz bankacılık esaslarına göre çalışan bankalardır. Türkiye’de 1983 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Özel Finans Kurumu adıyla kurulan katılım bankaları 1999 yılında Bankacılık Kanununa tabi olmuş, 2005 yılında da yine kanunla katılım bankası adını almışlardır. 1983 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları özellikle 2002 yılından sonra istikrarlı bir büyüme sergilemekte ve bankacılık sektöründeki payını arttırmaktadır. 2002 yılından 2009 yılına kadar 4 kat büyüyen bankacılık sektörü içinde katılım bankaları 9 kat büyümüştür. Bankaların karlılıklarını arttırmada ve risklerini azaltmada mali durumlarını sürekli gözden geçirmeleri önem arz etmektedir. Banka yönetimleri için ise bankanın mali durumunu gösteren en temel araçlar banka mali tablolarıdır. Yöneticiler kendi bankalarının mali tablolarını ve diğer bankaların mali tablolarını iyi analiz ederek, mevcut performanslarını değerlendirebilir, geleceğe yönelik hedeflerini oluşturabilir; strateji ve planlar yapabilirler. Çalışmamızın amacı; katılım bankalarının son 5 yıllık mali performanslarının mali tablo analizi yöntemiyle değerlendirilmesidir. Çalışmamızın birinci bölümünde Türkiye’de ve Dünya’da katılım bankalarının kuruluşu, tanımını, kapsamı, tarihçesi, kanuni dayanakları, faaliyet alanları ve bankacılık sektöründeki durumu anlatılmıştır. Çalışmamızın ikinci ve son bölümde katılım bankalarının mali tabloları, mali tablo analiz yöntemleri anlatılmıştır ve katılım bankalarının son 5 yıllık mali tabloları karşılaştırmalı olarak analiz edilerek mevcut finansal performansları değerlendirilmiştir.

Participation Banks are working through the interest-free banking system since 1963. In Turkey, participation banks are established in the name ‘Special Finance House’ with the permission of the decree law in 1983. They had been dependent on the Banking Law in 1999, and they had got the name ‘Participation Bank’ in 2005 through the Banking Law. For the purpose of increasing their profits and decreasing their risks, banks must look over their financial situations. For banking administrations the main instruments which shows the bank’s situation are Financial Tables. By analyzing their bank’s and other banks’ financial tables, bank administrators can visualize and evaluate their bank’s performance and they can constitute bank’s objectives, strategies and plans for the future. In this study our aim is evaluating the financial performances of the Turkish Participation Banks by the means of financial table analysis. In the first chapter participation banks’ definiton, constitution, history, legality, activities are told. In the second chapter participation banks’ financial tables, finacial table analysis methods are told and the financial performances of the Turkish Participation Banks are evaluated by the means of financial table analysis for the last five years.
Keywords: Bankalar va Bankacılık; Katılım Bankaları; Mali Tablolar; Performans_Bankalar va Bankacılık