Evli bireylerin çok boyutlu başaçıkma biçimleriyle evliliklerinde çatışma yaşama durumları arasındaki ilişki - SATAN, AYŞİN (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, bireylerin evlilik çatışmalarının (yaygınlık-sıklık) çatışma durumlarında kullandıkları başa çıkma biçimleriyle olan ilişkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklem grubu toplam 222 kadın ve 131 erkek olmak üzere 353 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırmada Evlilik Çatışması Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Çok Boyutlu Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. Bireylerin evlilik çatışması ölçeğinden elde ettikleri çatışma yaygınlık ve çatışma sıklık puanlarının bireylerin başa çıkma stilleri ile (alkol alma, dine tutunma, kendini destekleme, inkar, geri çekilme, mizah, dışsal destek arama, olumlu ve etkin başa çıkma, olumsuz ve edilgen başa çıkma) olan ilişkiyi belirlemek amacıyla, ölçeklerden elde edilen parametrik verilerin, Pearson Moment Korelasyon Katsayısı incelenmiştir. Elde edilen istatistik sonuçların manidarlığı 0.05 düzeyinde test edilmiştir. Yapılan araştırma sonrasında, bireylerin evlilik çatışması sıklık ve yaygınlık puanlarının bireylerin bazı demografik bilgilerine (cinsiyet, yaş, evlilik süresi, evlilik şekli, çocuk sayısı) göre farklılaştığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda daha sonraki çalışmalara faydalı olabilecek önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study was to investigate the relation of marital conflict (prevalence-incidence) with indivuals’ ways of coping in conflict situations.222 female and 131 male voluntary married participants were inclued as the sample group of the study and they were identified by using availability sampling method.In this study,the Marital Conflict Scale and The Multidimensional Intimate Coping Questionare were used.In order to determine the correlation of the conflict prevalence and conflict incidence scores with coping styles(alcohol use,religious coping,self-bostering,denying,withdrawal,humor coping,seeking external support,positive and negative coping,)Pearson Moment Correlation Coefficient of the parametric data obtained was investigated.The meaning of statistical results obtained is the tested in level 0.05.Considering result of study useful suggestions were made for the next studies.
Correlation of married indiviuals’ multidimensional ways of coping in intimate in relationship with the conflict situations in their wedlock
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Eğitim Bilimleri; Social Sciences and Humanities; Education; Educational Sciences; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; marriage; conflict; marital conflict; ways of coping; Evlilik; çatışma; evlilik çatışması; başa çıkma stilleri