Büyük Selçuklu Devletinde elçilik kurumu - Yılmaz, Sezen (My University, 2010)
Elçilik Müessesesinin devletlerin kurulmasından itibaren devletlerarası siyasî ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir yeri vardır. Çalışmamızda elçilik kurumunun Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşundan itibaren önemli görev ve yetkilere sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Devleti temsil eden elçilerin seçilmesine dikkat edilmiş, sultanın güvenini kazanmış ileri gelen devlet adamları görevlendirilmiştir. Bununla birlikte elçilere de her zaman saygı gösterilmiş, elçi karşılamalara da dikkat edilmiştir. Hutbe okutmak, hâkimiyetini kabul ettirmek ve evlilikleri gerçekleştirmek amacıyla elçiler gönderilmiştir. Nitekim incelendiği kadarıyla Selçuklu Devletindeki elçilik müessesinin İslamiyet Öncesi Türk Devletleri ve Türk İslam devletlerindeki elçilikle benzer olduğu gözlemlenmiştir. Tarihi kaynaklara yansıdığı kadarıyla Büyük Selçuklu Devletinin devletlerarası ilişkilerinde elçilerin aldığı rol tespit ve tahlil edilmeye çalışılmıştır.

ABSTARCT Embassy institution has a great importance in order to improve international diplomatic relations after establishing states. İn our stunly it shows that embassy institution had important missions and outhorities after the establishment of the Great Seljuk State. Chosing ambassadors who represent the state was paid attention and statesmen, who aotained the sultan’s trust, were changed. However, ambassadors were always respected and meeting ambassadors was paid attention. Ambassadors were sent in order to be read “khutba”, to be accepted obedience, to make pact, to realize marriages. Besides, as long as we examine that embassy institution in Seljuk States was similior to Turkish States before İslamism and Turkish-İslam States. According to historical soyrses, the part of ambassador in Great Seljuk States was fixed and analysied in the international realions of Great Seljuk States.
Keywords: Ortaçağ; Tarih