İş Sağlığı ve Güvenliği Hukukunda İşçinin Çalışmaktan Kaçınma Hakkı - (:unkn) unknown (My University, 2020)
şçinin iş sözleşmesinden doğan en temel borcu; iş görmektir. Türk Çalışma Hukuku mevzuatında düzenlenen veişçiye tanınan çalışmaktan kaçınma hakkı ise, işçinin bu borcunun kanuni bir istisnasını teşkil etmektedir. İş Sağlığı veGüvenliği Kanunu m. 13 hükmünde düzenleme altına alınan bu hak, aslında Kanunun kapsamında yer alan tümçalışanlar açısından mevcuttur. Söz konusu hak, işçinin vücut bütünlüğünü korumaya yönelik olup önleyici bir niteliktaşımaktadır. Bu anlamda, işverenin işverenin işçiyi koruma ve gözetme borcunun bir gereği olarak iş sağlığı vegüvenliğine ilişkin gerekli önlemleri alarak işçiye güvenli bir çalışma ortamı sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır. İşçibu hakkını kullanarak iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin gerekli önlemleri alması konusunda işvereni zorlamaktadır.Çalışmamızda, çalışmaktan kaçınma hakkının uluslararası ve ulusal dayanakları ile hukuki niteliğine ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir. Söz konusu hakkın kullanılmasının şartları, kullanım şekli, süresi ve ortaya çıkanhukuki sonuçlar doktrindeki görüşler ve yargı kararları ışığında incelenmeye çalışılmıştır.

The most significant debt of the employee arising from the employment contract; it is to work. The right to refrain from working, which is regulated in the Turkish Labor Law and provided to the employee, constitutes a legal exception to this debt. This right, which is regulated under Article 13 of Occupational Health and Safety Code, is in fact present for all employees covered by this Code. This right is intented to protect the physical integrity of the employee’s and has a preventive nature. In this sense, the employer is obliged to provide the employee with a safe working environment by taking necessary precautions regarding occupational health and safety as a requirement of the employer's obligation to protect and supervise the employee. By exercising this right, the employee forces the employer to take necessary measures for occupational health and safety. In our study, it is evaluated the international and national basis of the right to refrain from working and its legal characteristic. The conditions of exercise, the way of exercise and the legal consequences are tried to be examined in the light of the doctrinal opinions and judicial decisions.
Right to Refrain From Working of Employee in Occupational Health and Safety Law