Kurumsal yönetim ilkelerine uyum sürecinin şirketlerin performansları üzerine etkileri - İzciler, Dilek (My University, 2014)
Bu tezin amacı Türkiye’de Kurumsal Yönetim gelişimini araştırmak ve Kurumsal Yönetim ilkelerine uyum sürecinde olan şirketlerin performanslarına etkilerini analiz etmektir. Kurumsal yönetim ile ilgili dünyadaki gelişmeler, teknolojik gelişmeler ve globalizasyon, ülke ekonomilerini etkileyen finansal krizler ve büyük şirket skandalları, kurumsal yönetim konusunu çok önemli hale getirmiştir. Ülkemizde kurumsal yönetim kavramı, özellikle 2000’li yıllarda ülkede gerçekleşen finansal kriz döneminden sonra çok önem kazanmaya başlamıştır. Şirketlerin kötü yönetim politikası, mali disiplinin yetersizliği ve etkili denetim noksanlığı krizin etkisinin artmasına sebep olmuştur. Çalışmada kurumsal yönetim konusu, hem teorik, hem de uygulama açısından değerlendirilerek, uluslararası ve Türkiye’deki örneklerle detaylıca irdelenmeye çalışılmıştır. Dünyada kurumsal yönetim alanında gerçekleşenler, Türkiye’yi direkt olarak etkilemiştir ve ülkemizin kendi kurumsal yönetim mekanizmaları ve uygulamalarının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Ancak Türkiye’nin kurumsal yönetim uygulamalarının tamamının dış faktörlere bağımlı olduğu da söylenemez. Ülkemizde kurumsal yönetimin gelişimi, ülke gerçekleri ve özellikleri de yansıtılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada Borsa İstanbul 100 endeksinde yer alan şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerine uyumunun, şirket performanslarını nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu doğrultuda, kurumsal yönetim endeksinde yer alan ve yer almayan şirketler karşılaştırılarak, hangi grubun daha iyi performans gösterdiği tespit edilmiştir. Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Endeksi, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Panel Veri Analizi.

The purpose of this thesis is to explore the development of Corporate Governance in Turkey and analyze the effect of Corporate Governance principles that Turkish companies employing on their performances. Development of Corporate Governance in the world and its importance was mainly caused by advancements in technology, globalization, financial crises that affected many countries and corporate scandals in the world. In our country, the Corporate Governance term started to be important especially after the 2001 year financial crisis. Bad management policies of companies, deficiency in financial discipline and control increased the effects of crisis. By examining Corporate Governance in theory and practice, this study investigates international and Turkish Corporate Governance cases. The developments of Corporate Governance in the world directly affected Turkey and played important role in establishing its own governance mechanisms and practices. At the same time it cannot be said that Turkish corporate governance practices are solely depended on external factors. Corporate governance development in our country had also its own specifics. This study investigates the effect of Corporate Governance principles practiced by companies’ listed in Borsa Istanbul 100 Index on their performances. By separating companies into companies which are included in corporate governance index and companies which are not included in that, we analyzed groups’ performances by panel data analysis. Key Words: Corporate Governance, Corporate Governance Index, Corporate Governance Principles, Panel Data Analysis.
Keywords: İstanbul Menkul Kıymeter Borsası (İMKB); Kurumsal Yönetim