Pandemi döneminde bir devlet ilkokulundaki eğitim öğretim süreci : Bir durum çalışması - Şahin, Kader (My University, 2023)
COVID-19 pandemisi, dünya genelinde tüm hayatı etkilemiş, eğitim sistemleri de bundan payını almıştır. Pandemi süreci birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da aksaklıklara neden olmuş ve ne zaman sona ereceği bilinmeyen bir sürece girilmiştir. Ülkemizde, pandemi nedeni ile tüm öğretim kademelerinde eğitim öğretim faaliyetlerinde çeşitli düzenlemelere gidilerek acil uzaktan eğitim uygulamaları yapılmaya başlanmıştır. Süreç ilerledikçe ve aşı yaygınlaştıkça, pandemi şartları devam etmesine rağmen yüz yüze eğitime geçilerek sınıf karantinası uygulanmıştır. Bu sürecin gerek öğretmenlere gerek öğrenci ve velilere çeşitli etkileri olmuş ve eğitim öğretim süreçleri, ilgili kesimlerin alışık olmadığı biçimde sürdürülmüştür. Bu çalışmanın amacı; öğretmen, öğrenci ve velilere göre pandemi döneminde bir devlet ilkokulunda eğitim öğretim süreçlerinin nasıl devam ettiğini öğrenmektir. Bu amaç doğrultusunda, öğretmen, öğrenci ve velilerin pandemi döneminde yürütülen eğitim öğretim süreçlerine yönelik görüşleri, öğretmen ve velilerin süreçte öğrencilerde karşılaştıkları problem davranışlar, bu problem davranışlara karşı ürettikleri çözümler, öğretmen, öğrenci ve velilerin yetkili kurum ve kişilerden beklentileri, tüm bu süreç sonunda okula ve kendilerine bakış açılarında meydana gelen değişiklikler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma; İstanbul ili Ataşehir ilçesinde bir devlet ilkokulunda gerçekleştirilmiş olup çalışmaya ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 18 öğretmen, 23 veli ve 25 öğrenci katılmıştır. Katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler yapılmış, bu görüşmeler nitel veri analiz yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenler sınıf disiplinin sağlama, ölçme değerlendirme etkinlikleri, veli müdahalesi, çeşitli sağlık problemleri gibi alanlarda sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bunun yanında, acil uzaktan eğitimde materyal çeşitliliğinin fazla olması, bulaşma kaygısı yaşamama, mesleki anlamda kendini geliştirme imkânı gibi olumlu yanlardan da bahsetmişlerdir. Veliler ise acil uzaktan eğitimde çocuklarının akademik olarak geride kaldığını ve sınıf seviyesine uyum sağlayamadığını belirtmiş, ev düzeni, süreçte kendi rollerinin karmaşıklığı gibi alanlarda sorun yaşadıklarını söylemişlerdir. Öğrencilerden elde edilen bulgulara göre süreçte yaşanan sorunlar; teneffüsün olmaması, resim-müzik-beden eğitimi derslerinin işlenememesi, dersleri anlayamama gibi sorunlardır. Üç grup da süreçte bağlantı sorunları yaşadıklarını, derste bağlantının kopması, tekrar bağlanma çabaları gibi süreçler nedeniyle kopukluklar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Süreçte öğrencilerde yazı bozukluğu, ödev yapmada isteksizlik, dikkat dağınıklığı, içe kapanıklık, evde kardeşler arası anlaşmazlık gibi problem davranışlarla karşılaşıldığı belirlenmiştir. Bu problem davranışlara öğretmen ve veliler tarafından çeşitli çözümler üretilmiştir. Bunlardan bazıları; öğretmenler tarafından tekrar çalışmalarına ağırlık verilmesi, rehberlik desteği alınması, öğrencilerle bireysel ilgilenme gibi çalışmalar şeklinde olurken veliler tarafından ise psikolog desteği alınması, evde çeşitli tekrar çalışmaları yapılması, kutu oyunları ile dikkat toparlama çalışmalarının yapılması şeklinde olmuştur. Araştırma bulgularına dayanarak; bundan sonra yaşanma ihtimali olan olağanüstü durumlarda acil uzaktan eğitim süreçlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için internet ile ilgili sorunların ve donanımsal eksikliklerin giderilmesi, ekonomik olarak dezavantajlı kesimlere destek çalışmaları yapılması, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi gibi derslere yönelik uzaktan eğitim çalışmaları yapılabilmesi için öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilmesi gibi öneriler getirilmiştir.

The Covid-19 pandemic has affected the whole life around the world and the education systems have got their shares from this situation. The pandemic process has caused some troubles in educational fields as well as in many fields and it is entered into the unknown process of when it will end. In Turkey, the performance of emergency remote education applications have been started by being made of various arrangements in all teaching levels and training teaching activities due to the pandemic. As the progressing of the process and the becoming widespread of the vaccination, in spite of the pandemic conditions proceeding, the classroom quarantine has been applied by being gone ahead with face to face education. Both the teachers, students and the parents have been affected by this process with various impacts and the training teaching processes have been carried on in the manner of the relevant category being unfamiliar to. The purpose of this study is to learn how the training teaching processes proceed in a public primary school in the pandemic period according to the teachers, students and parents. In accordance with this purpose, it is attempted to being identified that the ideas of teachers, students and parents about training teaching processes proceeded in pandemic period, the problematic behaviors of students observed by teachers and parents in this process, the solutions created by them against these problematic behaviors, the expectations of teachers, students and parents from the relevant institutions and persons, the changes occurring in the perspectives to schools and themselves at the end of the whole process. This study has been conducted in a public primary school of İstanbul province, Ataşehir district and 18 teachers, 23 parents and 25 students chosen by the way of sample survey for the criterion of this study have attended. The participants have been interviewed by being used of semi-structured interview technique; these interviews have been analyzed by the way of content analysis which is one of the qualitative data analysis ways. At the end of the research, the teachers have stated that they had difficulties in areas like providing classroom discipline, assessment and evaluation activities, the intervention of parents and various health problems. Besides that, thy have mentioned about the positive aspects like the abundance of materials’ diversity in emergency remote education, not worrying about infection, the opportunity of self-development in professional sense. As for parents, they have stated that their children have fallen behind academically in emergency remote education and they could not adapt themselves to the classroom level and mentioned that they had difficulties in areas like house regularity and the complication of their own roles in this process. According to the indications obtained by the students, the problems experienced in this process are as the lack of breaktime, not having taught art-music-physical education lessons and the lack of understanding the lessons. These three groups have also stated that they experienced disconnections because of the processes like connection problems, disconnection in the lesson and reconnection attempts. It is specified that problem behaviors of the students encountered like spelling disorder, reluctance for doing homework, distractibility, introversion and a conflict between siblings at home in this process. Various solutions have been created for these problem behaviors by teachers and parents. While some of them are studies like being featured of replicated practices, being taken of counseling support and taking care of the students individually by the teachers, there are also studies like being taken support of psychologist, various replicated practices at home and being done of exercises for gathering attention with the help of board games by the parents. Based on these research indications, some suggestions are brought forward so as to be conducted of emergency remote education processes in a healthy manner in extraordinary situations having a possibility experienced in future like being solved of the problems about the internet and hardware deficiencies, being made of supporting works for disadvantageous groups economically and being given in-service trainings to teachers for being done of distance education exercises of art, music and physical education lessons.
Keywords: acil uzaktan eğitim; COVID-19; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Distance education; Eğitim ve öğretim; emergency remote education; face to face education; hibrit eğitim; hybrid education; ilkokul Pandemic; Pandemi; primary school; Study and teaching; Uzaktan eğitim; yüz yüze eğitim