Türk romanında savaş sonrası Anadolu’ya zorunlu göçler 2. cilt - Bilgi, Levent (My University, 2006)
Tezimizin adı “TÜRK ROMANINDA SAVAŞ SONRASI ANADOLU’YA ZORUNLU GÖÇLER” dir. Türk halkı II. Viyana kuşatmasına kadar devamlı bir şekilde batıya doğru göçmüştür. Ancak II. Viyana yenilgisinden sonra bu göç geriye doğru olmuştur. Bu göçler hemen hemen günümüze kadar aralıklarla devam etmiştir. Biz bu göçleri iki ana coğrafya halinde inceledik. Kafkaslardan ve Rumeliden göçler olarak. Bu bölgelerden göçler bilhassa 93 Harbi, Balkan savaşları ve Kurtuluş Savaşı sırasında çok yoğunlaşmıştır. Bu dönemlerde Türk halkı var olma mücadelesi vermiştir. Araştırmacıların tesbitlerine göre bu savaşlar sırasında 5 milyon göçmen yollarda açlıktan ölmüş veya düşmanlar tarafından öldürülmüşlerdir. Anadolu’ya göçebilenlerin sayısının da 5 milyon olduğu hesaplanmaktadır. Bütün bu göçler elbette ki Türk romanına da yansımıştır. Romanlarımızda göçlerin insani yönleri ortaya koyulmuştur. Biz göç romanlarını Göç Öncesi Hayat, Göçü Hazırlayan Sebepler, Göç Etmeyip Geride Kalanlar, Göç Şekli, Göçülen Yerdeki Hayat olmak üzere beş ana başlık altında inceledik.

Our Thesis name is “IMPERATIVE MIGRATIONS TO ANATOLIA AFTER WARS IN TURKISH NOVEL”.Turks had been always emigrated due to west until II.Viennese Blockade.But after II. Viennese defeat this migration had been worked backwards.These migrations had been continued at intervals nearly nowadays.We studied these migrations in two main geographical regions. As being from the Caucasus and from Rumelia.Especially during the 1871 War, Balkan Wars and The Independence War, migrations had been intensified from these regions.Between these periods Turks had been fought for existence.According to researchers 5 million people died from famine or had been killed by enemies in these wars.Also it has been estimated that, the emigrants were 5 million that had emigrated to Anatolia.Of course these migrations had been reflected to Turkish Novel too.In Turkish Novels,human sides of migrations had been mentioned.We studied migration novels in five categories;Life before migration,Reasons of migrations, the remain people, who not emigrated, Type of Migration, Life in migration place.
Keywords: Göçler_Anadolu; Türk Romanı_Göçler