Sakarya İli Göllerinin balıkçı profili - Yiğit, Hasan (My University, 2009)
SAKARYA İLİ GÖLLERİNİN BALIKÇI PROFİLİ Bu çalışmada Sakarya İli göllerinin balıkçı profili incelenmiştir. 2008 Şubat ayından başlayarak 2008 Temmuz ayı da dâhil olmak üzere bu süre içerisinde 7 kez Poyrazlar Gölü, Taşkısığı Gölü ve Büyük Akgöl Gölü’ne gidilerek 58 balıkçıya hazırlanan anketler uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, Taşkısığı Gölü’nde faaliyet gösteren bir tek balıkçı vardır. Balıkçı 49 yaşında, evli ve lise mezunudur. Balıkçının teknelerinin boyları 3 ve 4.2 m arasında değişmektedir. Teknelerin % 33.33 ü motorludur ve motor 10 HP gücündedir ve teknelerin % 66.66 sı motorsuzdur. Balıkçının avlanma ekipmanları fanyasız ağ ve pinterlerdir, ağ göz açıklığı 45-70 mm dir. Balıkçıdan elde edilen bilgilere göre gün içerisinde tutulan balık miktarı 7.5-80 kg arasında değişmektedir. Poyrazlar Gölü balıkçılarının yaş dağılımları en çok 40-49 yaşları arasında % 40 olup, en az da 30-39 yaşları arasında % 10 oranındadır. Bu balıkçıların % 80 inin evli, % 10 unun bekâr ve % 10 unun dul olduğu belirlenmiştir. Eğitim durumları ise; % 80 i ilkokul mezunu, % 10 u lise mezunu ve % 10 u üniversite mezunudur. Balıkçı teknelerinin boyları 3-4 m arasında değişmektedir. Teknelerin tamamı motorsuzdur. Balıkçıların avlanma ekipmanları fanyalı ağ, fanyasız ağ, olta ve pinterdir. Ağ göz açıklığı 36 mm ile 90 mm arasında değişmektedir. Balıkçılardan elde edilen bilgilere göre gün içerisinde tutulan balık miktarı 20-85 kg arasında değişmektedir. Büyük Akgöl Gölü balıkçılarının yaş dağılımları en çok 40-49 yaşları arasında % 34.04 olup en az da 20-29 yaşları arasında % 2.13 ü oranındadır. Bu balıkçıların % 87.23 ünün evli, % 4.26 sının bekâr ve % 8.51 inin dul olduğu belirlenmiştir. Eğitim durumları ise; % 8.51 i okur-yazar, % 80.85 i ilkokul mezunu, % 8.51 i ortaokul mezunu ve % 2.13 ü ise üniversite mezunudur. Balıkçı teknelerinin boyları 4 m olup tamamı motorsuzdur. Balıkçıların avlanma ekipmanları fanyalı ağ, fanyasız ağ, olta ve pinterdir. Ağ göz açıklığı 34-60 mm arasındadır. Balıkçılardan elde edilen bilgilere göre gün içerisinde tutulan balık miktarı 50-250 kg arasında değişmektedir. Anahtar sözcükler: Taşkısığı Gölü, Poyrazlar Gölü, Büyük Akgöl Gölü, Balıkçı, Profil,

FISHERMAN PROFILE OF THE LAKES IN SAKARYA PROVINCE In this study, fisherman profile of the lakes in Sakarya province is investigated. Taşkısığı Lake, Poyrazlar Lake and Büyük Akgöl Lake were visited 7 times, from the beginning of Februbary 2008 to the end of July 2008 and within that period prepared questionnaires were applied to 58 fishermen. The result of the research on Taşkısığı Lake showed that only one fisherman who lives there is 49 years old, married and high school graduate. The lengths of his vessels range between 3 and 4.2 m, 33.33 % of the vessels have 10 HP engine and 66.66 % of the vessels are without engine. Fishing equipments are gill nets and crayfish trap and mesh sizes of the nets vary between 45 and 70 mm. According to the information obtained from fisherman, daily fishing amount changes between 7.5-80 kg. The fisherman age distribution in Poyrazlar Lake changed between maximum group 40-49 ages with 40 % and minimum group 30-39 ages with 10 %. Status of fishermen confirmed as 80 % married, 10 % single and 10 % widow. Educational background was determined as 80 % primary school graduate, 10 % high school graduate and 10 % university graduate. The lengths of the boats range between 3 and 4 m and 100 % of the vessels are without engine. Fishing equipments are trammel nets, gill nets, fishing line and crayfish trap. Mesh sizes of the nets vary between 36 and 90 mm. According to the information provided from fishermen, daily fishing amount changes between 20-85 kg. The fisherman age distribution in Büyük Akgöl Lake changed between maximum group 40-49 ages with 34.4 % and minimum group 20-29 ages with 2.13 %. Status of fishermen confirmed as 87.23 % married, 4.26 % single and 8.51 % widow. Educational background was determined as 8.51 % literate, 80.85 % primary school graduate, 8.51 % secondary school graduate and 2.13 % university graduate. The lengths of the vessels are 4 m and 100 % of the vessels are without engine. Fishing equipments are trammel nets, gill nets, fishing line and crayfish trap. Mesh sizes of the nets vary between 34 and 60 mm. According to the information taken from fishermen, daily fishing amount is between 50 and 250 kg. kısığı Lake, Poyrazlar Lake, Büyük Akgöl Lake, Fisherman, Profile
Keywords: Balıkçılık; Göller; Su Ürünleri