Emzirme Sorunlarına Kanıta Dayalı_x000D_ Yaklaşım - BORAN, PERRAN (My University, 2020)
Emzirme sorunları doğum sonrası ilk bir ayda yaklaşık %70 sıklıkla yaygın görülmekte, emzirmenin erkensonlanması, postpartum depresyon gibi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Annenin emzirme konusunda profesyoneldestek alması ise sadece anne sütüyle emzirme başarısını arttırmaktadır. Bu yazının amacı sadece anne sütüylebeslenmenin önündeki en büyük engellerden, yaygın görülen emzirme sorunlarını kanıta dayalı olarak güncelaraştırmalar eşliğinde tartışmaktır. Bebeğin memeye yerleşme sorunları ve ağrılı meme ucu emzirme ile ilgilikaygıların başında gelmektedir. Bu sorunların erken saptanmaması halinde sütte azalma ve bebekte yetersiz tartı alımıile sonuçlanmaktadır. Son yıllarda yapılan ultrason çalışmaları emzirme konusunda yeni bilgiler ortaya koymaktadır.Başarılı emzirmede anne bebek ikilisinin erken ten tene teması, doğum sonrası 1-2 saatlik pencere dönemininkaçırılmayarak bebeğin primitif reflekslerinin harekete geçirilmesi, annenin güvenini kıran müdahaleci yaklaşımlaryerine, anneye özgüven kazandırılması, rahat bir emzirme için bedenen ve ruhen hazırlanması, uygun memedeyerleşimle, sık emzirme önerilmektedir. Anne sütünü arttırmak için kullanılan bitkisel ürünlerde standardize dozolmaması, olası kirleticiler, alerjik potansiyelleri ve olası ilaç etkileşimleri nedeniyle kullanılması önerilmemektedir.

Breastfeeding difficulties are common with a reported occurrence of approximately 70%, leading to_x000D_ adverse outcomes such as early cessation of breastfeeding and postpartum depression. Professional breastfeeding_x000D_ support is associated with a higher success of exclusive breastfeeding. The aim of this paper is to discuss the common_x000D_ breastfeeding difficulties, one of the biggest obstacles to exclusive breastfeeding, in light of evidence-based research._x000D_ Poor latching and nipple pain are the main concerns about breastfeeding. Failure to diagnose these problems result in_x000D_ low milk supply and inadequate weight gain of the baby. Recent ultrasound studies reveal new information about_x000D_ breastfeeding. For a successful breastfeeding early skin to skin contact of the mother-infant dyad, stimulating the_x000D_ baby’s primitive reflexes without missing the postpartum 1-2-hour window period, giving self-confidence to the_x000D_ mother, instead of hands on interventional approaches, preparing the mother physically and mentally for a_x000D_ comfortable breastfeeding, frequent breastfeeding in an optimal position is recommended. Herbal products used to_x000D_ increase breast milk supply are not recommended due to the lack of standardized doses, possible pollutants, allergic_x000D_ potential and possible drug interactions_x000D_
Evidence Based Approach to Breastfeeding Difficulties