Menopoz semptomlarını değerlendirme ölçeği (MRS), kupperman menopoz ölçeği (KMÖ) ve nothingam sağlık profili (NSP) ölçeklerinin güvenilirlik ve yanıtlama etki büyüklüklerinin yeni menopozlu hastalarda karşılşatırılması - BEKİROĞLU, GÜLNAZ NURAL (My University, 2005)
Çalışmamız, 2005 Nisan-Haziran ayları arasında, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Menapoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MRS), Kupperman Menapoz Ölçeği (KMÖ) ve Nothingam Sağlık Profili (NSP) ölçeklerinin etki büyüklüğü bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 60 yeni menapoz tanısı alan hasta katılmıştır. Her üç anketin güvenirlilik katsayıları ve yanıtlama etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Test-Tekrar test güvenirlik çözümlemesinde, sıralanmış ve sürekli veriler için sınıf-içi korelasyon katsayısına bakılmıştır. İç tutarlılık katsayısına ise Cronbach a ile bakılmıştır. Yanıtlamadaki etki büyüklüğü için değişim miktarı hesaplanmıştır. Değişime olan duyarlılığın hesaplanması standardize ortalama yanıt (SOY) ile sağlanmıştır. SOY ise, skorlardaki ortalama değişimin skorlardaki değişimin standart sapmasına bölümüyle bulunmuştur. Her 3 ölçeğinde önce ve sonraki ölçümleri arasında oldukça anlamlı fark bulunmuştur (p<0.001). Sonuç olarak, son yıllarda önemli bir araştırma konusu olan hayat kalitesi ölçeklerini kullanırken, hastanın sağlık durumunu ve gerçek klinik faydayı daha iyi yansıtması bakımından, genel ölçekler yerine hastalıklara özel geliştirilmiş ölçeklerin kullanılmasının daha faydalı olduğununu düşünmekteyiz.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Biostatistics and Medical Informatics; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIBBİ BİLİŞİM; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICAL INFORMATICS; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Dahiliye; Tıbbi Bilişim; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Internal Medicine; Health Informatics; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Standardize ortalama yanıt; Yanıtlama etki büyüklüğü; Hayat kalite ölçekleri.