The effect of economic policy uncertainty on corporate investment decisions : evidence from Turkey - Topçu, Güneş (My University, 2020)
Bu tez çalışmasının amacı, belirsizliğin, Borsa İstanbul’a (BIST) kote olmuş imalat sanayi sektörü şirketlerinin kurumsal yatırım kararları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Belirsizliğe ekonomi politikası belirsizliği endeksi temsili değişkeni ile yaklaşılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, ilk aşamada, Baker vd.’nin (2015) metodu takip edilerek, Türkiye için haber bazlı aylık bir ekonomi politika belirsizlik endeksi oluşturulmuştur. Endeks verisi Şubat 2000’den Aralık 2018’e kadar olan zamanı kapsamaktadır. Veriyi elde etmek için beş adet Türkçe gazetenin dijital arşivleri taranmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre ekonomi politikası belirsizlik endeksi hem iç hem de dış olaylardan etkilenmektedir. Endeks başlıca, seçimler ve yurtiçi politik belirsizlikler ile yükselişe geçmiştir.İkinci olarak, bu çalışmada, ekonomi politikası belirsizlik endeksinin BIST’e kote olan imalat sektörü şirketlerinin kurumsal yatırım kararları üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Bu amaçla, örneklem olarak Türkiye’de imalat sektöründe faaliyet gösteren 107 adet şirketin 2005 birinci çeyrek ve 2018 dördüncü çeyrek arasındaki mali verileri seçilmiştir. Çalışmada, panel veri analizi yapılmış ve Sabit Etkiler Modeli kullanılmıştır. Sonuçlara göre ekonomi politikası belirsizliğinin imalat sektörü şirketlerinin kurumsal yatırım kararları üzerindeki etkisi zamanla değişmektedir. Kısa dönemde, bu etki istatistiksel olarak anlamsızken, orta vadede ekonomi politikası belirsizliğinin kurumsal yatırım kararları üzerindeki etkisi anlamlı ve negatiftir. Anlamlı ve negatif etki, Reel Opsiyon Teorisinin tahminlerini desteklemektedir. Ayrıca, sonuçlara göre ekonomi politikası belirsizliğinin yatırım kararlarına olan etkisi gecikmeli olarak ortaya çıkmıştır. Bu sonuç da Reel Opsiyonlar Teorisinin geri çevrilemezlik varsayımıyla ve yatırımların ileriye dönük olma özelliği ile aynı doğrultudadır. Yatırım kararlarını verenler, pozitif bir şokla karşılaştıklarında yatırım kararlarını askıya almaktadırlar ya da yatırımlardan vazgeçmektedirler. Bununla birlikte, ekonomi politika belirsizliğinin kurumsal yatırım kararları üzerindeki etkisi uzun vadede pozitife dönüşmüştür.

The aim of this Ph.D. thesis is to investigate the impact of uncertainty on the corporate investment decisions of the BIST (Borsa İstanbul) - listed manufacturing firms. We used the economic policy uncertainty (EPU) as a proxy for uncertainty. To examine the impact of EPU on investment decisions, first, following the method of Baker et al. (2015), we developed a monthly news-based EPU index for Turkey over the period from February, 2000 to December, 2018. We used the digital archives of five leading Turkish newspapers to obtain data. The results show that the Turkish EPU index is affected by both domestic and foreign events. It rises mainly with elections and national political uncertainties. Second, we measured the impact of EPU on the corporate investment decisions of the publicly traded manufacturing firms. The sample consists of the quarterly financial statements of 107 BIST-listed manufacturing firms. The data period is from 2005 Q1 to 2018 Q4. We used balanced panel data analysis and estimated the regression equation parameters with fixed effects model. The results change with respect to time period. In the short-term, we observed that the impact of EPU on corporate investment decisions is insignificant. In the medium-term, as in line with the predictions of the real options theory, EPU has a negative and significant effect on the investment decisions of the BIST - listed manufacturing firms. The results also show that there is a time gap between decision to invest and realization of corporate investments. This finding is in line with the irreversibility assumption of real options theory and forward-looking feature of investments. When firms meet with a positive common shock in the investment environment, they tend to delay their investments or disinvest. Moreover, the results show that in the long-term, the effect of EPU on corporate investment decisions is positive.
Keywords: Business; Corporate Investments; Ekonomi Politikası Belirsizliği; Finance; İmalat Sektörü Economic Policy Uncertainty; İşletme; Kurumsal Yatırımlar; Maliye; Manufacturing Sector; Turkey; Türkiye