Reel sektöründe ve bankacılık sektöründe özelleştirme: (Dünyada ve Türkiye’de) - Oksay, Çiğdem Genç (My University, 2007)
REEL SEKTÖR VE BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÖZELLEŞTİRME (DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE) ÖZET 1929 Büyük Depresyon sonrası, ülkeler ekonomik krizlere karşı güçlü olmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla, devlet olarak özel sektörün yetersiz olduğu alanlarda ekonomiye müdahale etmiş ve kamu iktisadi kuruluşlarını kurmaya yönelmişlerdir. Bu yaklaşım hem reel sektörde, hem de bankacılık alanında yaygınlık kazanmıştır. Ancak 1970’li yılların başlarında arka arkaya yaşanılan ekonomik krizler karşısında bu anlayış sorunları çözmede yetersiz kalmıştır. Keynesyen yaklaşım, bundan sonra yerini “Özelleştirme” uygulamalarını bırakmaya başlamıştır. 1980’lerde yaygınlaşan serbest piyasa ekonomisi ve kapitalizmin etkisiyle uzun yıllar sosyo-ekonomik görevleri yanında oldukça başarılı bankacılık hizmetleri vererek kalkınma ve sanayileşmenin finansmanında olumlu katkılar yapan kamu bankacılığı, yerini özelleştirme çalışmaları ile önemli oranda özel sektör bankacılığına devretmeye başlamıştır. Bu çalışma, özelleştirme olgusu, teorisi ve yaklaşımlarını ele alarak, uygulama yöntemlerini incelemiş, bu kapsamda reel sektörde, bankacılık sektöründe seçilmiş ülkeler bazında yapılmış özelleştirme uygulamalarını ele almıştır. Ayrıca, ülkemizdeki kamu bankacılığı anlayışı yanında bankacılık sektöründe yapılan özelleştirme uygulamalarını detaylı şekilde incelemiştir. PRIVATIZATIONS IN REAL SECTOR AND BANKING SECTOR (IN WORLD AND TURKEY)

After the great depression (1929), most of the countries of the world had started to interfere to the market economy to resist against to the economic and financial crises and to maintain the substainable economic growth. That’s why these countries had started to establish state owned enterprises beside the private sector. This process had continued to the end of 1960’s years. But, at the beginning of 1970’s, very important economic and financial crises had appeared again at worldwide. Keynesian approach had lost its importance being in opposition to these last crises. Instead of Keynesian view, privatization in real sector and banking sector’s approach became to implement. This research, at first, especially analyse the consept and the theory of privatization and its implementations. After, it analyses privatization in real sector and banking sector applications in world and in Turkey from the point of view of some selected countries. At last, Turkey’s privatization implementations in banking sector had been analysed in details.
Keywords: Bankacılık ve Sigortacılık; Özelleştirme_Bankacılık ve Sigortacılık; Sermaye Piyasası