360 degree appraisal as a performance appraisal method, reactions of leaders to 360 degree feedback from subordinates and peers and a application - Özdemir, Özge (My University, 2006)
PERFORMANS DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ OLARAK 360 DERECE DEĞERLENDİRME, YÖNETİCİLERİN ASTLARINDAN VE EŞ DÜZEYLERİNDEN GELEN GERİBİLDİRİME TEPKİLERİ VE BİR UYGULAMA Son yıllarda organizasyonlarda üstün astını değerlendirdiği geleneksel performans değerlendirme yöntemlerinin yanında performans değerlendirmede farklı kaynaklardan gelen geribildirimlerin potansiyel faydalarının farkına varılmaya başlandı. Bir kişinin sahip olması beklenen yetkinliklerin üstlerine ek olarak astları, eş düzeyleri ve müşterileri gibi birden fazla kaynak tarafından değerlendirilmesi demek olan 360 derece değerlendirmenin temel amacı, sadece performans değerlendirmesinden ziyade, kişiye farklı kaynaklar tarafından geribildirim verilmesini olanaklı kılarak, kişisel gelişimi sağlamaktır. Dolayısıyla 360 derece değerlendirme, organizasyonda formal olarak kullanılan performans değerlendirme sisteminin yerine geçen bir araç değil, formal performans değerlendirme sistemlerinin tamamlayıcısı bir araç niteliğindedir. Bu çalışma ile 360 derece değerlendirme sistemi için bir uygulanma örneği anlatılmış ve sistemle ilgili yönetici tepkileri incelenmiştir. Yöneticilerin farklı kaynaklardan gelen geribildirimin doğruluğuna olan inançları kaynaklara göre değişiklik göstermekle birlikte bu geribildirimlerden bireysel gelişimlerinde faydalanma yoluna gittikleri görülmüştür. Yöneticilerin 360 derece değerlendirme sistemi kapsamında üst, astlar ve eş düzeylerinden gelen geribildirimi kabul etme ve yararlı bulma oranları değişiklik gösterse de bu geribildirimleri kendi bireysel gelişimleri için kullanma yönündeki tavırları 360 derecenin öncelikli hedefinin gerçekleştirildiğini ortaya çıkarmaktadır.

360 DEGREE APPRAISAL AS A PERFORMANCE APPRAISAL METHOD, REACTIONS OF LEADERS TO 360 DEGREE FEEDBACK FROM SUBORDINATES AND PEERS AND AN APPLICATION In recent years organizations have begun to recognize the potential benefits of gathering feedback from multisources beside traditional appraisal methods. The main objective of 360 degree appraisal which means gathering performance feedback from sources in addition to the supervisor such as peers and subordinates, is not only the performance appraisal but also by providing feedback from different sources supporting the individual development of the person. Thus 360 degree appraisal is not a tool used instead of the formal performance appraisal method of the organizations on the contraray is a supplomentary tool of the formal performance appraisal systems. In the current study an application sample of 360 degree appraisal system is explained and reactions of leaders to 360 degree feedback is examined. Beside managers’ perceptions that feedback is an accurate representation of their performance differs according to the sources, they are likely to take advantage of the feedback for their individual development. Within the context of the 360 degree appraisal system, although the acceptance of the feedback differs according to the source, the attitudes of the managers on the usage of the feedback demonstrate that the primer objective of the system is realized.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İşletme Yöneticileri; Performans Değerlendirme