Somatic Symptoms in Secondary School Students and Parental Attitudes - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Epidemiyolojik çalışmalar çocuk ve ergenlerin %5-48'inin somatik belirtileri sıklıkla deneyimlediklerini göstermektedir. Bu çalışmada ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinde anne-baba tutumları ve somatik belirtiler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmanın örneklemini, Kadıköy'de üç devlet ve beş özel ilköğretim okulunda, Ekim 2013-Şubat 2014 tarihleri arasında ikinci kademede öğrenim gören, araştırmaya katılmayı kabul eden 699 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri Bilgi Formu, Çocuk Somatizasyon Envanteri ve Anne-Baba Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmış, tanımlayıcı istatistiksel analizler, pearson korelasyon analizi ve t-testi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 12.93±1.06'dır, %49.9'u kız, %35.3'ü özel okula devam etmektedir. Öğrencilerin cinsiyet, ailede tek çocuk olma, eğitime devam edilen sınıf, anne-baba eğitim ve çalışma durumları ile anne-baba tutumları ve somatik belirtiler açısından anlamlı farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Öğrencilerin devam ettikleri okula göre somatik belirtiler arasında anlamlı fark bulunmuştur (t=3.53; p=.002) ve özel okula devam eden öğrencilerde somatik belirtiler daha sık görülmektedir (özel X=13.0±1.25; devlet X=10.0±9.5). Öğrencilerin devam ettikleri okula göre anne-baba tutumları incelendiğinde; kontrol/denetleme (t=4.43; p=.003) ve psikolojik özerklik alt boyutlarında anlamlı fark bulunmuştur (t=2.71; p=.040), özel okullara devam eden öğrenciler anne- babalarını devlet okullarına devam eden öğrencilere göre daha fazla kontrolcü/denetleyici ve daha az psikolojik özerklik sağlayıcı olarak algılamaktadır (kontrol denetleme; özel X=15.3±5.1; devlet X=13.8 ±4.0 ve psikolojik özerklik özel X=26.7± 4.5; devlet X=27.6±4.3). Ana-baba tutumlarından sadece izin verici/müsamahakar tutum ile somatik belirtiler arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (t=4.695; p=.001). Ana-babalarını izin verici/ müsamahakar olarak algılayan öğrencilerde somatik belirtiler daha yüksektir (X=14.31±11.86).Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre; ana-baba tutumları ve somatik belirtilerin öğrencilerin devam ettikleri okula göre farklı olduğu ve anababalarını izin verici/ müsamahakar olarak algılayanlarda somatik belirtilerin yüksek olduğu belirlenmiştir

Objectives: Epidemiological studies show that 5-48% of children and adolescents often experience somatic complaints. This study investigated somatic symptoms in secondary school students and the attitudes of their parents.Methods: This descriptive study involved 699 secondary school students at three state and five private schools in Kadikoy from October 2013-February 2014. The data were collected using an information form, Child Somatization Inventory and Parent Attitude Scale and were analyzed using descriptive statistical analysis, Pearson correlation analysis and the t-test.Results: The average age of the students was 12.93±1.06. Of the students, 49.9% were female, and 35.3% were in private schools. A significant difference (t=3.53, p=.002) was found based on the type of school attended with private school students seen more frequently with somatic symptoms (private X=13.0±1.25; state X=10.0±9.5). There were also differences according to the type of school attended in parental attitude - control/monitoring (t=4.43; p=.003), and in the psychological autonomy subscale (t=2.71, p=.040). Private school students' perception of their parents' attitude were more controlling/supervisory than the public school students (control/supervision; private X=15.3±5.1; public X=13.8±4.0) and allowing less psychological autonomy than them (private X=26.7±4.5; states X=27.6±4.3). Parental tolerance was significantly associated with somatic symptoms (t=4.695, p=.001), and students who perceived their parents as tolerant had more somatic symptoms (X=14: 31±11.86).Conclusion: This study shows that parental attitudes and somatic symptoms vary as to the type of school. Students had more somatic symptoms when they perceived their parents as tolerant/permitting of those somatic symptoms
İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerde Somatik Belirtiler ve Anne Baba Tutumlarının İncelenmesi
Keywords: Hemşirelik