Körfez ekonomik işbirliği konseyi üye ülkeleri ve üye ülkelerin Türkiye ile olan karşılıklı ekonomik ilişkileri - Toykar, Züleyha (My University, 2008)
KÖRFEZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ ÜYE ÜLKELERİ VE ÜYE ÜLKELERİN TÜRKİYE İLE OLAN KARŞILIKLI EKONOMİK İLİŞKİLERİ Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi’nin kuruluşu ve amaçları, konseyin oluşum süreci, organizasyon yapısı ve Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi’ne üye ülkelerin (Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman) ekonomik yapıları, birbirleriyle olan ekonomik ilişkileri ve üye ülkelerin ekonomik potansiyelleri incelenmiştir. Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyine üye ülkelerin, gümrük birliği uygulamasına geçiş ve ortak para birimi uygulamalarına da değinilmiştir. Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyine üye ülkelerin, ülke görünümleri, kısa tarihi, demografik yapısı, ekonomik yapısı, sanayi sektörü, enerji sektörü ve dış ticaretine değinilmiştir. Diğer ekonomik veriler, çalışmamızın kapsamı dışında bırakılmıştır. Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi üye ülkelerin, Türkiye ile karşılıklı ekonomik ilişkileri, ithalat, ihracat , ikili anlaşmalar ve karşılaşılan sorunlara yer verilmiştir. GULF ECONOMIC COOPERATION COUNCIL COUNTRIES AND THEIR MUTUAL ECONOMIC RELATIONS WITH TURKEY The following issues were analysed in this research: The foundations and its purpose of Gulf Cooperation Council which consists of six countries (the United Arab Emirates, Bahrain, Saudi Arabia, Oman, Qatar, and Kuwait). The study also identifies The Council’s formation process and its organizational structure as well as their mutual economic relations in terms of the subject countries’ economic potentials. Gulf Economic Cooperation Council Member Countries’ customs union transition and common currency applications were also mentioned. The study has been taken into consideration Gulf Economic Cooperation Council Member Countries’ outlooks, their short histories, demographic structures, industrial and energy sectors, and foreign trade. The other economic data were not included in this study. The study further talked about Gulf Economic Cooperation Council Member Countries’ mutual economic relations with Turkey addition to import, export, bilateral agreements and the current problems.
Keywords: Ekonomik Yapı_Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi; Körfez Ekonomik İşbirliği Konseyi; Körfez Ülkeleri; Türkiye_Ekonomi