Elastik dizlik üretimi ve performans özelliklerinin incelenmesi - Polat, Halil İbrahim (My University, 2024)
Yapılan literatür ve sektördeki ürün araştırmasında farklı kullanım alanlarına yönelik geliştirilmiş ve farklı performans özellikleri gösteren medikal dizliklerin üretildiği görülmüştür. Literatürde yapılan araştırmada medikal alanda ve fizik tedavide kullanılan tekstil ürünleri ile ilgili çeşitli sayı ve içerik de araştırmaların olduğu görülmektedir. Medikal dizliklerde çeşitli tekstil kumaş yapıları kullanılmaktadır. Bu kumaşlardan esnekliği yüksek olan, vücudumuzu saran ve hareketlerimizi kısıtlamayan ve çok buruşmayan örme kumaşlar kullanılmaktadır. Örme kumaşlar yuvarlak örme makineleri, çorap örme makineleri ve endüstriyel düz örme makineleri ile üretilmektedir. Endüstriyel düz örme makinesinde örme kumaşlara elastikiyet kazandırmak, esneme mikratını arttırmak ve giysinin vucüt hareketlerine uyum sağlaması amacıyla elastik iplik kullanılmaktadır. Örme kumaşlarda hammadde olarak akrilik, pamuk, polyester, poliamid vs iplikleri kullanılmaktadır. Yaptığımız çalışmalarda medikal dizlikler için endüstriyel düz örme makinesinde tek çelik örgü kullanılarak örme kumaşlar üretildi. Üretilen kumaşlarda hammadde olarak tek çelik örgüsünün dolu iğne sırasında poliamid iplikleri ve kumaşlara esneklik özelliği kazandırmak için elastik gipe iplik kullanıldı. Tek çelik örgüsünde kullanılan elastik gipe iplikleri, bir sıra arkada örgü yerine belirli aralıklarla nopen (askı) ile tutturularak kumaşa dahil edildi. Çalışmamızda poliamid iplikleri için farklı dolu iğne örgü sıra sayısı, elastik gipe ipliği için farklı nopen(askı) örgü atlama aralıkları ve her iki iplik için farklı örgü ilmek ayarları kullanılarak 63 adet kumaş üretildi.Üretilen kumaşların esneklikleri ve performans testlerine etkisi ölçüldü. Endüstriyel düz örme makinesinde üretilen kumaşların doğrusal kuvvet uygulayan mukavemet cihazın da çekme ve uzama davranışları ölçümlendi. Ölçümlenen çekme ve uzama davranışları analiz edildi, yapıların performans özellikleri gözlemlendi. Geliştirilen elastik dizlik kumaşlarının testleri uluslararası standartlar doğrultusunda yapıldı.

In the literature and product research in the sector, it has been seen that medical knee braces have been produced for different usage areas and show different performance features. In the research conducted in the literature, it is seen that there are various studies in number and content regarding textile products used in the medical field and physical therapy. Various textile fabric structures are used in medical knee braces. Among these fabrics, knitted fabrics that have high flexibility, hug our body, do not restrict our movements and do not wrinkle much are used. Knitted fabrics are produced by circular knitting machines, sock knitting machines and industrial flat knitting machines. Elastic yarn is used in the industrial flat knitting machine to give elasticity to knitted fabrics, to increase the amount of stretch and to adapt the garment to body movements. Acrylic, cotton, polyester, polyamide etc. yarns are used as raw materials in knitted fabrics. In our work, knitted fabrics for medical knee pads were produced using a single steel braid on an industrial flat knitting machine. In the fabrics produced, polyamide yarns were used during the full needle of single steel knitting as raw materials and elastic gimp yarn was used to give the fabrics flexibility. Elastic gimp threads used in single steel knitting were incorporated into the fabric by being attached with nopen (hangers) at regular intervals instead of knitting in a row at the back. In our study, 63 fabrics were produced using different solid needle knitting row numbers for polyamide yarns, different hanger knitting jump intervals for elastic gimp yarn, and different knitting loop settings for both yarns. The flexibility of the produced fabrics and their effects on performance tests were measured. The tensile and elongation behaviors of the fabrics produced on the industrial flat knitting machine were measured in the strength device that applied linear force. The measured tensile and elongation behaviors were analyzed and the performance characteristics of the structures were observed. Tests of the developed elastic knee pad fabrics were carried out in line with international standards.
Elastic knee brace production and investigation of performance properties
Keywords: endüstriyel düz örme makinesi; industrial flat knitting machine; Materia medica; Medikal dizlik; poliamid Medical knee pad; polyamide; Tekstil endüstrisi; Textile industry; Tıbbi malzemeler