Spor işletmeleri ve diğer hizmet işletmelerinin insan kaynakları yönetiminin karşılaştırılması - Ünlü, Çisem (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı işletme faaliyetlerinin içinde önemli bir yere sahip olan insan kaynakları yönetiminin spor işletmelerinde önemini vurgulamak ve spor işletmeleri dışındaki hizmet işletmeleriyle insan kaynakları yönetimini kıyaslamaktır. Hizmet işletmesi olarak özel hastaneler seçilmiştir. İstanbul ilinde bulunan başarılı özel hastanelerden 45, spor işletmelerinden 36 tanesinin yöneticileri ile yüz yüze görüşme yapılarak cevaplara ulaşılmıştır. Çeşitli nedenlerle hastanelerin 34 tanesi ve spor işletmelerinin 31 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Ankette insan kaynakları yönetimi işlevlerine ilişkin işler dokuz boyutta incelenmiştir. Bunlar sırası ile, insangücü planlaması, işgören seçme ve yerleştirme, eğitim ve geliştirme, kariyer planlaması, performans değerlendirme, ödeme, koruma, disiplin ve ayırma işlevleridir. Hastanelerin, spor işletmelerine göre insan kaynakları yönetiminin insan gücü planlama ve ödeme işlevlerinin uygulanma durumuna göre daha düşük olduğu, diğer tüm işlevlerin uygulanma durumun ise hastanelerde spor işletmelerine göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.Araştırmanın sonucuna göre spor işletmeleri ve özel hastane insan kaynakları yönetimlerinin benzerlik gösterdiği ve yöneticilerinin olumlu görüş bildirdikleri ortaya çıkmıştır. letme, hizmet, insan kaynakları yönetimi.

COMPARE OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN SPORTS ENTERPRISES AND THE OTHER SERVİCE ENTERPRISES The aim of this study is to emphasize the importance of human resources management at sports enterprices , which has an important part in business activities and to compare service enterprices except sports business with human resources management.Private hospitals have been chosen as service business The answers have been reached by dicussing with the directors of 45 successful private hospitals, 36 sports enterprices of İstanbul in person.With different reasons 34 of hospitals and 31 of sports enterprices have been taken into assessment.The questionnaire has been used as a means of data collection .At research.Mann Whitney U Test has been applied in data analysis.At survey , the affairs about human resources management functions have been examined in nine dimensions. These are human power planning , employee choice and placement , training and development , career planning , performance assessment, payment , protection , discipline and separation functions in order. It is concluded that considering sports business hospital’s human resources managements application situation of human power planning and payment functions are low but all other functions application situation at hospitals are higher considering sports business.To the research conclusion it has been come out that sports enterprices and private hospitals human resources managements have similarities and the directors have given positive opinion. KEY WORDS:enterprice, service, human resources management
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletmelerde; Spor Yönetimi