İşverenin sigorta olaylarını bildirim yükümlülüğü - Polat, Gökhan (My University, 2005)
Soyadı: Gökhan Polat alışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alışma Ekonomisi Prof. Dr. Ali Rıza Okur Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Şubat 2005 verenin Yükümlülükleri, Yaptırım

İŞVERENİN SİGORTA OLAYLARINI BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Sosyal Sigortalar Kanunu içeriğine uygun olarak; hizmet sözleşmesine istinaden oluşan kurumsal yapı içerisinde, çalışma ilişkisinin tarafları kabul edilen Sosyal Sigortalar Kurumu, işveren ve sigortalı unsurları arasında meydana gelen, emredici hükümlerle koruma altına alınan ve kamu düzenine ilişkin hukuki bağ biçiminde ortaya çıkan, sosyal güvenliği sağlamaya yönelik sosyal sigorta ilişkisi kurulmuştur. Sosyal sigorta ilişkisinin tarafı konumunda yer alan işverenin, diğer bir taraf olan Sosyal Sigortalar Kurumunu, sigorta olayları karşısında üçüncü taraf olarak kabul edeceğimiz sigortalıların sosyal sigorta haklarının güvence altına alınması bakımından haberdar etmesi Kanun uyarınca öngörülmüştür. Kendisine görevler yüklenilmiş olan işverenin, Kanunun öngördüğü bildirim esaslarına riayet etmemesi karşısında, yani kendisine tanınan bu hakkı yerine getirmemesi durumunda, karşı karşıya kalacağı yaptırım uygulamaları gündeme gelecektir. Söz konusu yükümlülüklerin sigorta olaylarının bildirimi bağlamında, nelerden ibaret olduğunun işveren tarafından eksiksiz bilinmesi ve yerine getirilmesi gerekir. Sosyal Sigortalar Kurumu ve sigortalı haklarının gereğince temini için, işveren tarafının sosyal sigorta konularına yeterince hassasiyet göstermesi şarttır. Zira bu durumun, tarafların birbiri arasında cereyan eden çalışma ilişkisinin sağlıklı bir zemin bulması ve öngörülen sosyal sigorta düzeninin sağlamlaştırılması amacını gerçekleştireceği aşikardır. Bu çalışmada, işveren yükümlülüklerinin kapsamı ve ihlalinin sonuçları uygulanacak yaptırımlar açısından incelenmiştir. Şu halde, işveren kesimi için öngörülen yükümlülüklerin nelerden ibaret olduğunun bilinmesi gerektiğinin önemi açıkça anlaşılmaktadır. Name and Surname: Gökhan Polat Field: Labour and Industrial Relations Programme: Labour Economics Supervisor: Professor Ali Rıza Okur Degree Awarded and Date: Master - February 2005 Employer's Obligations, Sanction ABSTRACT EMPLOYER'S OBLİGATİON TO NOTİFY RELATED TO INCURANCE EVENTS Pursuant to Social İnsurance Act, in corporate structure which make up of work affairs, Social insurance is established which aims at providing social security consisting of relationships of Social İnsurance İnstitution, employer and employee and protecting relevant sides with statutory provisions, and appearing as an judicial connection realeted to public order. Social insurance Act envisages that employer who consists of part of social insurance relationship should notify to Social İnsurance İnstitution wich consists of other side of social insurance relationship concerning being protected of rights of insured persons who we can consider them as third side when events take place related to incurance such as work accident occupational disease, disease, maternity. Employer who impose an obligations is to be applied sanctions when employer doesn't comply with rules, put another way doesn't implement an obligation. İt must be known by employer perfectly what these mentioned obligations are and employer must fulfill obligations related to notifying. İn order to employees can enjoy their rights and social insurance can reailze its aims, Employers must comply with regulations in terms of social insurance events. İt is well known that this lead to lay to groundwork for both sides concerning work affairs and lead to fixed social insurance structer more strenght. İn this study it focused on employers' obligations in terms of it's scope and in case of not complying with regulations what kind of sanctions will be applied to employer. Under the circumstances it is obviously understood that the importance of what kind of obligations employers have, must be well known.
Keywords: İşverenin Yükümlülükleri; Sigorta