Gediz Akarsuyu havzasının biyolojik özellikleri ve balıkçılık - Ünlü, Mehmet (Marmara Coğrafya Dergisi, 1996)
Batı Anadolu'da 17.500 km2lik bir alan kaplayan Gediz Akarsuyu Havzası; doğuda, İçbatı Anadolu'daki Mura t Dağından başlar ve orta mecralarda beraberinde birçok tali kollan da alarak, batıda Foça'nın güneyinde Ege Denizi'nde son bulur (Şekil 1). Havza içindeki mevcut akarsu, doğal göl ve baraj gölleri zengin biyolojik özelliklere sahiptir. Bu özelliğinden dolayı da önemli bir balık üretim potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin tamamı bugün çeşitli sebeplerden dolayı değerlendirilememektedir. Diğer taraftan, yapılacak olan baraj golleriyle bu potansiyeli bir kat daha arttırmak mümkündür.
Biologic features and fishing of the Gediz river basin