Fikir ve sanat eserleri hukukunda teknolojik koruma - Bayamlıoğlu, İbrahim Emre (My University, 2007)
Tez içinde internet ve bilisim teknolojilerinin telif hakları alanında yarattıgı degisimin pozitif hukuktaki sonuçlarının yanı sıra, genel anlamda fikri mülkiyet hukukunun geçirdigi degisim ve bunun olası hukuki ve sosyal sonuçları üzerinde durulmustur. Çalısmanın sonlandıgı 2007 yılı, serbest pazar politikalarının çevresel ve sosyal planda insanlık için yarattıgı maliyetin artık katlanılamaz seviyeye ulastıgı bir zamandır. ste bu baglamda, serbest pazar retorikleri üzerine insa edilen mevcut eser koruması rejiminin analizi ve elestirisi önemli hale gelmistir. Özel hukuka iliskin bir sahanın kamusal çerçeveden analizi, öncelikle söz konusu hukuk sahasındaki mevcut rejimin temel mesruiyet söylemlerinin daha genis bir perspektife degerlendirilmesini gerektirmistir. Bu nedenle eldeki çalısma içinde, eser koruması ve buna iliskin fikir ve sanat eserleri hukuku rejimi, bilginin sahipligi ve kontrolü açısından yarattıgı sonuçlar ısıgında degerlendirilmistir. Böyle bir degerlendirme, “özel hukuk” diye tanımlanan alanın kendi düsünsel temellerini sorgulamasını da kapsayacak bir bilgi transferini ihtiyaç gösternistir. Bu sebeple çalısma içinde, sosyal bilimlerin çesitli dallarında görülen, teknoloji felsefesine ve özellikle bilgi sosyolojisine dayalı kuram ve yaklasımlar, disiplinlerarası bir metodla ele alınmaya çalısılmıs; diger bir deyisle eser korumasına iliskin rejimin irdelenmesine imkan verecek sosyolojik ve felesefi birikimin hukukla iliskisini kurmak amaçlanmıstır. Fikir ve sanat eserleri hukuku açısından bakıldıgında “koruma”, toplumun bilgiden faydalanma pratigiyle bilgiyi yaratanlara yeterli tesvik saglama düsüncelerinin karsılıklı paradoksunu içeren bir sorunsal ortaya koyar.

The distribution of content in the digital form has changed the very substance of copyright law as pure information products. Regarding digital copies there is no question of scarcity and this resulted with the collapse of classical copyright regime which is concerned with distribution of works in physical form such as book, CD, tape, etc. 1996 WIPO Treaties, 2001 EU Copyright Directive and US DMCA are the main regulations which deal with this problem as providing sanctions against the circumvention of the technological systems protecting copyright on the internet. DRM and similar content managing and law executing software stem from these regulations. Those systems provide the legal infrastructure for copyright owners to charge consumers on the basis amount of consumption of the works also called as” pay-per-view/ listen/ read.”. Such practice raises many concerns as to the ownership of information and automated application of legal rules
Keywords: Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu; Fikri Haklar_Türkiye; Özel Hukuk; Telif Hakkı_Türkiye