Grup içinde popüler olan gençlerin bazı kişilik özellikleri üzerine bir inceleme - Meriç, Beyhan (My University, 1999)
Bu araştırmada grup içinde popüler olan gençlerin benlik algısı ve denetim odağı özellikleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öğrencinin popülerlik seviyelerini belirlemek amacıyla sosyometri testi uygulanmıştır. Benlik algısını ölçmek için Piers-Harris Çocuklar için

Kavramı Ölçeği, denetim odağını ölçmek için Nowicki-Strickland denetim Odağı Ölçeği, araştırmacı tarafından geliştirilen ve anket niteliğinde olan Öğrenci Tanıma Çizelgesi uygulanmıştır. Uygulama Fenerbahçe Lisesi, Suadiye Lisesi ve İntaş Lisesi'nde 250'si kız, 350'si erkek olmak üzere toplam 601 öğrenciden oluşan bir çalışma grubunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Lise I. sınıfta öğrenimlerinin sürdürmekte olan 15 yaş grubu gençler dahil edilmiştir. Benlik algısı, benlik algısı alt boyutu ve denetim odağı puanları ile üç gruba ayrılmış popülerlik seviyeleri arasındaki farklılaşmaları belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi Tekniği, grup ortalamaları arasında anlamlı fark çıkması durumunda bu farkın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla da Tukey Kramer Testi tekniği kullanılmıştır. Yüksek ve düşük popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı alt boyutlarından aldıkları puanlar arasındaki farklılaşmaları belirlemek için T testi uygulanmıştır. Yüksek ve düşük popülerlik seviyesine sahip gençlerin anne babalarının çok yetiştirme özelliklerini algılayışları ve anne-babalarının eğitim seviyeleri ile popülerlik düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemek için Ki-Kare Testi'den yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir. 1) Farklı popülerlik seviyesine sahip gençlerin denetim odağı puanları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Farklı popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı ölçeğinin mutluluk ve sosyal beğenirlik gözde olma alt boyutlarında farklılaşmadıkları belirlenmiştir. Farklı popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı ve denetim odağı puanları öğrencilerin cinsiyetlerin göre farklılaşmamaktadır. Yüksek ve düşük popülerlik seviyesine sahip gençler babalarının eğitim durumları açısından farklılaşmamaktadırlar. 2) Farklı popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı puanları arasında popülerlik seviyesi yüksek olanlar lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. 3) Farklı popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı ölçeği davranış alt boyutu puanları arasında popülerlik seviyesi yüksek olanlar lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. 4) Farklı popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı ölçeği kaygı alt boyutu puanları arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Düşük popülerlik seviyesine sahip gençlerin popülerlik seviyesi yüksek ve orta alan gruba göre daha fazla kaygılı oldukları belirlenmiştir. 5) Yüksek ve düşük popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı ölçeği zihinsel durum-okul durumu alt boyutu puanları arasında popülerlik seviyesi yüksek olan grup lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. 6) Yüksek ve düşük popülerlik seviyesine sahip gençlerin benlik algısı ölçeği fiziksel görünüm alt boyutu puanları arasında popülerlik seviyesi yüksek olan grup lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. 7) Popülerlik seviyesi yüksek olan gençlerin anne-babalarının çocuk yetiştirme özelliklerini popülerlik seviyesi düşük olan gruba göre daha yüksek oranda demokratik olarak algıladıkları belirlenmiştir. 8) Yüksek ve düşük popülerlik seviyesine sahip gençlerin akademik başarıları arasında popülerlik seviyesi yüksek olan grup lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. 10) Düşük popülerlik seviyesine sahip kız ve erkek öğrencilerinin benlik algısı puanları arasında hine bir fark olduğu belirlenmiştir. This research aimed to analyse the teen-agers popular in a group, with respect to their self perception and locus of control. Within this reseach, sociometry method was used in order to determine the popularity levels of the students. For measuring the self perception and locus of control respectively Piers-Harris's Self-Concept Scale For-Kids; Nowicki-Strickland's locus of control scale and student Identification Inventory being on the basis of a survey and developed by the researcher were applied. Findings obtained: 1) No significant difference between the locus of control teenagers having different popularity levels, were found. 2) Between the self perception points of the teenagers having different popularity levels, a significant difference in favour of the ones from higher popularity levels was found. 3) Between the self perception scale behaviour sub-dimension points of the teenagers having different popularity levels, a significant difference in favour of the ones from higher popularity levels was found. 4) Between the self perception scale anxiety sub-dimension points of the teenagers having different popularity levels, a significant difference was found. 5) Between the self perception scale mental status-school status sub-dimension points of the teenagers having high or low popularity levels, a significant difference in favour of the group having high popularity level was found. 6) Between the self perception scale physical appearance subdimension points of the teenagers having high or low popularity levels, a significant difference in favour of the group having high popularity level was found. 7) It was observed that parents of the teen-agers having high popularity level can more democratically understand the child educating specifications when compared to the group having a lower popularity level. 8) Between the academical successes of the teenagers from the high or low popularity levels, a significant difference in favour of the ones having high popularity level was determined. 9) It was determined that mothers of the teenagers from high popularity levels have higher education levels. 10) It was determined that there is a difference in favour of the male students among all famale and male students having low popularity levels.
Keywords: Duygu ve davranış; Eğitim; Eğitim psikolojisi; KİŞİLİK-GENÇLERDE