İş hukukunda uzaktan çalışma - Şanlı, Can (My University, 2023)
En geniş anlamıyla, işin kısmen veya tamamen işyeri dışında yapılmasını ifade eden uzaktan çalışma ile Türk çalışma hayatının tanışması, geleneksel evde çalışma türlerinden olan ve özellikle tekstil sektöründe kullanılagelen eve iş verme tarzı uygulamalar ile olmuştur. Ancak, önceleri eve iş verme uygulamasıyla başlayan bu süreç, zaman içerisinde gelişim göstererek geleneksel evde çalışma kapsamında değerlendirilemeyecek ölçüde iş organizasyonlarını içinde barındıran, teknolojik araçların kullanıldığı ve farklı sektörlere yayılmış uzaktan çalışmayı ortaya çıkarmıştır. Gerek ülkemizde gerekse de dünyada yaşananlara baktığımızda, teknolojik gelişmeler de dikkate alındığında, uzaktan çalışma modelinin gelecekte daha da yaygınlaşacağı ve belki de en yaygın çalışma biçimi olabileceği izlenimi oluşmaktadır. Bununla birlikte, uzaktan çalışma modellerinin uygulandığı işletmelerde, uzaktan çalışan işçiler ve işverenler arasında çeşitli konularda ihtilaflar ve sorunlar yaşandığı görülmektedir. Çalışmamızda, bu ihtilafların ve sorunların gerek mevzuat gerekse de uygulama boyutuyla değerlendirilmesi ve çözümler geliştirilmesi hedeflenmiştir.

In the broadest sense, the introduction of remote work which refers to the practice of working done partly or wholly outside the workplace and Turkish working life have occured as a result of practises such as taking work home especially in textile sector. However, this process which started with the practice of giving work at home has revealed a form of remote work that spreads across different sectors and and has work organizations which are not related to conventional practises of taking work home and where technological tools are also used by making progress over time. When we observe what is going on both in our country and in the world in consideration of the technological developments, it forms the impression that the remote working model will become more widespread in the future and will be probably the most common form of work. In teleworking practices, it is seen that there are disagreement and problems between remote workers and employers on various issues. In our study, it is aimed to evaluate these disagreements and problems both in terms of legislation and implementation and to develop solutions.
Remote working in labour law
Keywords: Employee; Employer; İş hukuku; İşçi; İşveren; Labor laws and legislation; Labour law; Law and legislation; Remote working; Telecommuting; Turkey; Türkiye; Uzaktan çalışma; Yasa ve yasama