Uluslararası halkla ilişkiler temelinde Türkiye’nin yeni kamu diplomasisi yaklaşımı : göç diplomasisine dair bir model önerisi - Arslan, Aziz (My University, 2025)
Bu çalışmada temel olarak düzensiz göç hareketlerinin iç ve dış kamular üzerindeki iletişimsel ve ilişkisel bağlamlarını anlayabilmek adına kamu diplomasisi alanıyla ilişkin uluslararası halkla ilişkileri öncelikle kavramsal akabinde aralarındaki yönetimsel ve işlevsel boyutları, detaylı bir biçimde irdelenmiştir. Kamu diplomasisinin kavramsal çerçevesi başta olmak üzere uygulayıcı aktörlerinin çeşitlenmesi ve farklı iletişimsel araçların devreye alınması nihayetinde, kamu diplomasisine ilişkin modellemelerin bu değişim ve dönüşüm süreçlerini anlamlandırabilmesindeki rolleri incelenmeye tabi tutulmuştur. Dönüşüm içerisindeki kamu diplomasisini daha belirgin açıklayabilmek adına geleneksel sert güç olgusunun yanında değişimi simgeleyen yumuşak ve akıllı güç olgularının nitelikleri ortaya konulmuştur. Söz konusu değişimi ve dönüşümü yaşayan kamu diplomasisi yaklaşımının Türk kamu diplomasisine yansımalarını ve yankılarını da temel konu başlıklarıyla birlikte ele alınıp irdelenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, uluslararası halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi alanları üzerinden düzensiz göç hareketleri kapsamında gerçekleştirilen göç politikalarının iletişimsel yönetimini irdelemek ve Türk kamu diplomasisinin önemli aktörlerinin bu konu kapsamındaki etkinliğinin sağlanmasına yönelik bir göç diplomasisi modeli ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, araştırmanın özüne temas eden konuları kavramsal olarak incelemek ve ilgili kamu diplomasisi modellemelerini irdelemek, araştırmanın kendi konusu özelinde ilgi ve bilgi sahibi olan kamu yöneticilerinin, akademisyenlerin ve sivil toplum temsilcilerinin bakış açılarını ve yorumlamalarını bir araya getirip, derleyerek ortak bir akıl çerçevesinde en elverişli çözümlemelere gidebilmek ve de kamuları etkileme yeterliliği ve yetkinliği bulunan halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi alanlarının hem iletişimsel hem de ilişkisel olarak belirlenen sorunların çözümünde destek sağlaması araştırmanın diğer amaçları arasında yer almaktadır. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği tercih edilmiş olup araştırma verilerinin toplanma sürecindeki görüşmelerde ise üç (3) akademisyen, üç (3) sivil toplum yöneticisi ve üç (3) kamu yöneticisi olmak üzere toplamda dokuz (9) kişiyle, katılımcıların talepleri ve mevcut şartlar gereği gerek yüz yüze gerekse sesli ve görüntülü olmak üzere çevrimiçi bağlantılarla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde tasniflendirilerek elde edilen veriler nihayetinde, son haline getirilmiş deşifre metinleri detaylı ve titiz bir biçimde manuel olarak hem sayısal olmayan içerik analizine hem de betimsel metin analizine tabi tutulmuştur. Tasniflendirilerek ortaya konan analizler hem tema, kategori ve kodlar hem de uluslararası halkla ilişkiler kamu diplomasisinin temel yaklaşımları temelinde değerlendirilerek göç diplomasisine yönelik bir model önerisi tasarlanmıştır.

In this study, in order to understand the communicative and relational contexts of irregular migration movements on internal and external publics, the conceptual and then the administrative and functional dimensions of international public relations related to the field of public diplomacy have been examined in detail. The conceptual framework of public diplomacy, the diversification of its implementing actors and the introduction of different communicative tools have been examined, and finally, the roles of models related to public diplomacy in making sense of these processes of change and transformation have been examined. In order to explain public diplomacy in transformation more clearly, the characteristics of soft and smart power concepts symbolizing change have been revealed in addition to the traditional hard power concept. The reflections and echoes of the public diplomacy approach experiencing this change and transformation on Turkish public diplomacy have also been addressed and examined together with the main subject headings. The main purpose of this study is to examine the communicative management of migration policies implemented within the scope of irregular migration movements through the fields of international public relations and public diplomacy and to present a migration diplomacy model aimed at ensuring the effectiveness of important actors of Turkish public diplomacy within this scope. In this context, the other aims of the research are to conceptually examine the issues that touch the essence of the research and to examine the relevant public diplomacy models, to bring together and compile the perspectives and interpretations of public administrators, academicians and civil society representatives who are interested and knowledgeable in the subject of the research and to reach the most appropriate solutions within the framework of a common mind, and to provide support to the public relations and public diplomacy fields, which have the competence and authority to influence the publics, in solving the determined problems both communicatively and relationally. In the study, semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, was preferred as a method, and in-depth interviews were conducted with a total of nine (9) people, including three (3) academicians, three (3) civil society managers and three (3) public managers, in the interviews during the research data collection process, both face-to-face and online connections, including audio and video, as required by the demands of the participants and the current conditions. The data obtained by classifying these interviews were eventually subjected to both non-numerical content analysis and descriptive text analysis in a detailed and meticulous manner manually. The analyses presented by classifying were evaluated on the basis of both themes, categories and codes and the basic approaches of international public relations and public diplomacy, and a model proposal for migration diplomacy was designed.
Turkey’s new public diplomacy approach based on international public relations : a model proposal on migration diplomacy
Keywords: Communication Management; Dış ilişkiler yönetimi; Diplomacy; Diplomasi; Emigration and immigration; Foreign relations administration; Göç Diplomasisi; Göç ve göçmenlik; İletişim Yönetimi International Public Relations; Kamu Diplomasisi; Kamu Diplomasisi Modelleri; Migration Diplomacy; Public Diplomacy; Public Diplomacy Theories; Turkey; Türkiye; Uluslararası Halkla İlişkiler