Effects relationship management on employee satisfaction: an empirical study on banking sector - Uyar, Galip (My University, 2009)
Bu çalışmanın amacı ilişki yönetiminin çalışan memnuniyetine etkisini incelemektir. Bu sebeple bankacılık sektöründe bir uygulama çalışması yapıldı. Bankacılık sektörünün seçilmesinde bir kaç sebep vardı. İlki bankaların yapmış oldukları yoğun eğitimler ve çalışanlarına harcadıkları yüksek meblağlardaki tutarlardır. İkinci sebep ise yüksek beklentiler ve bu yüksek beklentiler yoğun bir iş ortamına sebep olmaktadır. Bu noktada ilişki yönetimin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada ilişki yönetimi literatürdeki anlamından biraz daha farklıdır. Çalışan ilişkileri yönetimi iş literature için oldukça yeni bir kavramdır. Bu çalışmada ilişki yönetimi dört alt başlıktan oluşuyor. Bunlar ; iletişim, öğrenme gelişim ve destek, takım çalışması ve mentorluktur. Bu dört faktöt birbiriyle son derece yakından ilgilidir ancak bir tanesi özellikle daha detaylı olarak işlenmiştir. Bu da Mentorluk fonksiyonudur. Mentorluk uygulamaları iş dünyasına yeni giren bir kavramdır ve önemi günden güne artmaktadır. İlerleyen kısımlarda çalışmada kullanılan anket ve anket sonucuna ilişkin bulgulara yer verilecektir. Bu dört değişken çalışmanın bağımsız değişkenleri ve bu değişkenlerle bağımlı değişkenler (iş tatmini ve bağlılık )arasındaki ilişki incelenecektir. Literatürde iş ve çalışan tatminine yönelik pek çok çalışma var anak bu çalışma formal ve informal Mentorluk uygulamalarının çalışan memnuniyetine, bağlılığına başka bir deyişle iş çıktılarına getirdiği bakış açısıyla farklılık arz etmektedir. Çalışma boyunca bir takım zorluklarla da karşılaşıldı. En önemli zorluk Mentorluk uygulamalarının iş dünyasına yeni bir kavram olması ve henüz her bankada tam anlamıyla uygulanmıyor olmasıydı. İşte bu sebeple gelecek yıllarda yapılacak çalışmalarda bankacılık sektöründe Mentorluk uygulamaları araştırılabilir, özellikle de karşılaşılan zorluklar ve uygulama alanları daha detaylı araştırılabilir.

The objective of this study is to find out the effects of relationship management on employee satisfaction. For this reason, an empirical study was conducted on banking sector. The reason for choosing banking sector for this study is intensive training programs and high expenditures for employees. Second reason is high expectation in this sector and these high expectations bring an intensive working environment for the employees. At this stage the importance of relationship management becomes clear. “Relationship management” has different meaning from literature in this study. Relationship management is highly related to Employee Relationship Management (ERM) studies in literature and ERM is highly new topic for business literature. In this study, “relationship management” consists of four main factors. These are communication, learning development and support, teamwork, and mentorship. These four factors are highly related to each other but there is one that it was examined in more detailed. This is mentoring function. Mentoring applications are new in business environment and its importance is increasing day by day. In following stages of this study survey instruments and the findings of the survey will be explained. The four independent variables of the study and its relationship with dependent variables (organizational commitment, job satisfaction and turnover intension) will be examined. In literature there are lots of researches about job and employee satisfaction. But this study differentiate from these studied within an aspect that examining effects of formal and informal mentoring application on employee satisfaction. During the study, it was met with some difficulties. The most important difficulty was mentoring applications being new to business and not applied in every bank. That is why; further studies can also be searched for mentoring applications in banking sector. Especially, difficulties and application areas can be searched more detailed.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İlişki Yönetimi; İş Tatmini; Örgütsel Bağlılık