Dershane öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerinin öğrenci memnuniyetine yansıması - Özmen, Sibel (My University, 2006)
DERSHANE ÖĞRETMENLERİNİN İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİNE YANSIMASI Gelişen ve değişen dünyada müşteri talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılayarak başarıya ulaşmak firmaların en büyük amacı olmuştur. Bu amaçla olumlu yönde sürekli değişimi yakalamak, işletmeler için zorunlu hale gelmiş ve birbirleri arasında kıyasıya bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Müşteri memnuniyetini sağlama noktasında ise işletmelerin en önemli güç kaynağı çalışanlarının kapasitesidir. Teknoloji alanındaki veya pazarlama alanındaki yenilikler diğer işletmeler tarafından hemen taklit edilebilmekte iken aidiyet duygusu içerisinde çalışan profilinin oluşturduğu iş gücünü aynen taklit etmek mümkün olmayacaktır.Bu tez çalışmasında; iş tatmini ve müşteri memnuniyeti kavramları çeşitli yönleri ile teorik ve pratik olarak ele alınmış, bir eğitim kurumunda dershane öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerinin müşteri memnuniyetine yansımasına yönelik uygulama yapılmıştır. Yapılan çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; iş tatmininin tanımı, iş tatmininin önemi, iş tatminini etkileyen bireysel ve örgütsel farklar, iş tatmininin değişkenleri, iş tatminsizliğinin önemi, tatminsizliğe neden olan konular, iş tatminsizliğinin sonuçları, iş tatmini tarama türleri, tarama süreçleri ve iş tatmini incelemenin yararları ve verilerinin yorumlanmasının önemi ve iş tatminiyle verimlilik – güdüleme – iş stresi arasındaki ilişkiler yer almaktadır. İkinci bölümde; ülkemizde dershanecilik sektörünün gelişimi, işletmelerin devamlılığında müşteri kavramı, müşteri bağlılığı ve müşteri bağlılığının önemi, iç ve dış müşterilerin memnuniyetinin önemi ele alındı. Üçüncü bölümde; dershane öğretmenlerinin işlerinden tatmin düzeyleriyle, öğrenci memnuniyeti arasındaki ilişkiyi ortaya koyan araştırmamız yer almaktadır. Bu çalışma kapsamında iç müşteri olarak öğretmenler, dış müşteri olarak öğrenciler ele alınmıştır. Araştırmada dershane öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerini ölçmek için iki ana bölümden oluşan anket formu uygulandı. Öğrencilerin öğretmenlerine karşı olan memnuniyet düzeylerini ölçmek için, öğrencilere memnuniyet ölçeği uygulanmıştır. Yapılan anket sonuçlarına göre her ikisi arasında anlamlı bir ilişki olup olamadığı ortaya konmuştur.

REFLECTION OF JOB SATISFACTION DEGREES OF SCHOOLROOM TEACHERS TO STUDENT PLEASURE Reaching success by covering customer demand and expectation in the highest stage is the biggest aim of firms in developed and exchanged world. With this aim covering continuous change in positive way is necessary for firms, and there is a strong competition area between them. Capacities of workers are the most important power source of firms in the point of supplying customer pleasure. Developments in technology and marketing can be imitated by other firms. But imitation of job power, which is formed by workers profile, can not be made easily. In this thesis working job satisfaction and customer pleasure terms are taken into consideration in different ways as theory and practical. Practicing is made about reflection of job satisfaction degree of schoolroom teacher to customer pleasure. This working consists of three main parts. In the first part of the working: definition of job satisfaction, the importance of job satisfaction, individual and public elements, which effect job satisfaction, changes of job satisfaction, the importance of job unsatisfaction, topics, which cause unsatisfaction, results of job unsatisfaction, surveillance types of job satisfaction, surveillance times and benefits of surveillance of job satisfaction, and the importance of evaluating datum, and connection between productivity, encouragement, job stress and job satisfaction take place. In the second part of the job: development of schoolroom sector in our country, customer term of continuous of jobs, customer dependence and the importance of customer dependence, the importance of pleasures of inside and outside customers take place in. In the third part of the working: there is a working which shows connection between job satisfaction degree of schoolroom teachers or student pleasure. In the scope of this working, teachers are thought as inside customer, students are thought as outside customer. In the searching, questionnaire form, which consists of two parts, are used in order to evaluate job satisfaction degrees of schoolroom teachers. Pleasure scale are used to students in order to evaluate pleasure degrees of students to teachers. According to results of the questionnaire, it is shown that there is a meaningful connection between them or not.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Öğretmenler_İş Tatmini