Meme kanserli hücrelerin yüzeylerinde HDL reseptör sayısının ölçülmesi - Aydın, Sümeyye (My University, 2019)
Meme kanserli hücrelerin yüzeylerinde HDL reseptör sayısının ölçülmesiAmaç: Bu çalışmanın amacı, literatürde taradığımız kadarıyla ilk kez, luminal tip MCF-7 (ER+/ PR+/ HER2) meme kanseri hücrelerinde ve MDA-MB231 üçlü negatif meme kanseri hücrelerinde (ER-/ PR-/ HER2) HDL ve LDL reseptör sayılarının kantite edilmesi ve hücre başına düşen lipoprotein reseptör sayılarının bulunmasıdır. Bunun yanında, MCF-7 hücre hattında in vitro olarak LDL ilavesi sonrası, LDL reseptör sayılarındaki değişimlerin de belirlenmesi hedeflenmiştir.Gereç ve Yöntem: Pasajlanan iki hücre hattında, hücre yüzeyindeki SRB-1(HDL) ve LDL.R reseptör sayıları, Qikifit metodu kullanılarak flovsitometre cihazı ile ölçüldü ve matematiksel formülasyon ile reseptör sayılarına çevrildi. Yine in vitro olarak, 2 dozda ilave edilen LDL’nin, LDL.R’ne etkisi belirlendi. Antikor bağlanma grafikleri ile elde edilen sonuçlar kullanılarak, hücre başına düşen lipoprotein reseptör sayıları hesaplandı.Bulgular: Hücre başına düşen reseptör sayıları, MCF-7/ SRB-1: 20.159±3165 ve MDA-MB231/ SRB1: 11.411±730 ve MCF-7/ LDL.R: 24.033±1691 MDA-MB231/ LDL.R: 13.735±1198 olarak bulunmuş; her iki hücre grubu arasında anlamlı düzeyde fark bulunmamıştır (p>0.05). MCF-7 hücrelerine eklenen LDL’nin arttırılmış dozunda reseptör sayısına etkisi anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p <0,001). Sonuç: Reseptör sayılarının kantitasyonu olarak ifade edilen bulgularımız, gelecekte meme kanseri önleme/ tedavisi için kolesterol kaynaklı mekanizmayı düzenleyecek yeni ilaçların geliştirilmesine katkı sağlayarak, literatüre ışık tutacaktır.Meme kanseri, reseptör, hücre, yüzey, numaraMeme kanserli hücrelerin yüzeylerinde HDL reseptör sayısının ölçülmesiSümeyye AYDINProf. Dr. Derya ÖZSAVCIAmaç: Bu çalışmanın amacı, literatürde taradığımız kadarıyla ilk kez, luminal tip MCF-7 (ER+/ PR+/ HER2) meme kanseri hücrelerinde ve MDA-MB231 üçlü negatif meme kanseri hücrelerinde (ER-/ PR-/ HER2) HDL ve LDL reseptör sayılarının kantite edilmesi ve hücre başına düşen lipoprotein reseptör sayılarının bulunmasıdır. Bunun yanında, MCF-7 hücre hattında in vitro olarak LDL ilavesi sonrası, LDL reseptör sayılarındaki değişimlerin de belirlenmesi hedeflenmiştir.Gereç ve Yöntem: Pasajlanan iki hücre hattında, hücre yüzeyindeki SRB-1(HDL) ve LDL.R reseptör sayıları, Qikifit metodu kullanılarak flovsitometre cihazı ile ölçüldü ve matematiksel formülasyon ile reseptör sayılarına çevrildi. Yine in vitro olarak, 2 dozda ilave edilen LDL’nin, LDL.R’ne etkisi belirlendi. Antikor bağlanma grafikleri ile elde edilen sonuçlar kullanılarak, hücre başına düşen lipoprotein reseptör sayıları hesaplandı.Bulgular: Hücre başına düşen reseptör sayıları, MCF-7/ SRB-1: 20.159±3165 ve MDA-MB231/ SRB1: 11.411±730 ve MCF-7/ LDL.R: 24.033±1691 MDA-MB231/ LDL.R: 13.735±1198 olarak bulunmuş; her iki hücre grubu arasında anlamlı düzeyde fark bulunmamıştır (p>0.05). MCF-7 hücrelerine eklenen LDL’nin arttırılmış dozunda reseptör sayısına etkisi anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p <0,001). Sonuç: Reseptör sayılarının kantitasyonu olarak ifade edilen bulgularımız, gelecekte meme kanseri önleme/ tedavisi için kolesterol kaynaklı mekanizmayı düzenleyecek yeni ilaçların geliştirilmesine katkı sağlayarak, literatüre ışık tutacaktır.

Measuring the number of HDL receptors on surfaces of breast cancer cellsObjective: The aim of this study is to quantify the number of HDL and LDL receptors per luminal type MCF-7 breast cancer cells and MDA-MB231 triple negative breast cancer cells and to find the number of lipoprotein receptors per cell. In addition, it was aimed to determine the changes in LDL receptor numbers after the addition of LDL in vitro on MCF-7 cell line.Materials – Methods: Passages in two cell lines, the SRB-1 (HDL) and LDL.R receptor numbers on the cell surface were determined by the fluxcytometer using the Qikifit method and converted into receptor numbers by mathematical formulation. In addition, the effect of in vitro LDL (in 2 doses) to LDL.R was measured. Using the results obtained with antibody binding plots, the number of lipoprotein receptors per cell was calculated.Results: Number of receptors per cell were found as MCF-7 / SRB-1: 20159 ± 3165 and MDA-MB231 / SRB1: 11411 ± 730 and MCF-7 / LDL.R: 24.033 ± 1691 MDA-MB231 / LDL.R: 13.735 ± 1198. There was no significant difference between the two cell groups (p> 0.05). The effect of LDL added to MCF-7 cells on the number of receptors was significantly higher (p <0.001)Conclusion: Our findings, which are expressed as quantitation of receptor numbers, will shed light on the literature by contributing to the development of new drugs that will regulate the cholesterol-induced mechanism for the prevention / treatment of breast cancer in the future.Key Words; Breast cancer, HDL, reseptor, cell, surface, number
Keywords: Biochemistry; Biyokimya; cell; HDL; hücre; Meme kanseri; numara Breast cancer; number; reseptor; reseptör; surface; yüzey