Fen eğitiminde zihin haritalama tekniğiyle not tutmanın kavram öğrenmeye ve başarıya etkisi - Yaşar, Itır Zeynep (My University, 2006)
FEN EĞİTİMİNDE ZİHİN HARİTALAMA TEKNİĞİYLE NOT TUTMANIN KAVRAM ÖĞRENMEYE VE BAŞARIYA ETKİSİ Bu çalışma, “Vücudumuzda Neler Var? Çevremizi Nasıl Algılıyoruz?” ünitesinde yer alan “ Farklı Görevlerle Yükümlü Sistemlerimizin Bütünlük içinde Çalışmasını Yöneten- Düzenleyen Yapımız: Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler” ve “ Çevremizi Nasıl Algılıyoruz?” konularında Zihin Haritalama tekniğiyle not tutulmasının başarıya ve kavram öğrenmeye etkisinin olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul İli Fatih ilçesinde yer alan okullarda öğrenim görmekte olan 6. sınıf öğrencileri, örneklemini ise bu sınıflardan rasgele olarak seçilen 81 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem grubunu oluşturan deney ve kontrol grubu öğrencilerine ön test olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Bilimsel Başarı Testi, Kavram bilme düzeylerinin ölçülmesi amacıyla açık uçlu sorular ve Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada deney grubu olarak seçilen öğrencilerin dersi dinledikten sonra kendi notlarını Zihin Haritalama tekniğiyle tutmaları sağlanmıştır. Kontrol grubu öğrencilere ise araştırmacı tarafından hazırlanan konuların özlerini içeren ders notları tutturulmuştur. Konular her iki gruba da araştırmacı tarafından anlatılmıştır. Uygulama sonunda deney ve kontrol grubu öğrencilerine Bilimsel Başarı Testi, Açık Uçlu Sorular ve Tutum Ölçeği Son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS.11. paket programında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Seçilen konularda öğrencilerin kendi zihin haritaları notlarını tutmalarının başarıyı olumlu yönde arttırdığı bulunmuştur. Seçilen konularda öğrencilerin kendi Zihin Haritaları notlarını tutmalarının kavram öğrenmeye olumlu etkisi olduğu bulunmuştur. Seçilen konularda kendi Zihin Haritaları notlarını tutan deney grubu öğrencilerinin Fen Bilgisi dersine yönelik tutumlarında olumlu yönde bir artış gözlenmiştir.

TAKING NOTE WITH MIND MAP TECHNIC AFFECT ON LEARNING CONCEPT AND SUCCESSFUL IN SCIENTIFIC EDUCATION This scientific study had made “What are these in our body” and “How do we perceive our environment?’’ which takes places in the unit “Different jobs obliged our systems in total study goverment organize our structure.”control and organize systems and about subject “How we understand our environment?” mind map technics take notes successful and concept education affect or not. Istanbul’s town Fatih primary school 6 class’ students were choosen 81 students between them. These students’ being first test prepared of researcher scientific successful test and details questions to gauge level of their conception and attitude’s gauge has practiced. In this research student groups, choosing, after they listened lessons, they took notes mind maps technics. Other control group students have taken notes base of subjects buy researcher. Subjects had told two groups buy searcher. At the end of applying has practiced scientific successful test and details questions and attitude’s gauge. These data’s has estimated on SPSS.11 packet. At the end of these data’s has achieved these results at below. In choosing subjects students’ on mind maps notes have positive affect on increasing successful of students. Choosing subjects students’ own mind maps notes have positive affect of learning conception. In choosing subjects experiment group of students own intelligent maps notes have positive affect on scientific lesson.
Keywords: Eğitim_Fen Bilgisi; Kavram Haritası; Öğrenim ve Öğretim