Eğitim müziği kapsamında müzik öğretmeni adayları için okul şarkısı bestelemeye yönelik bir ders öğretim programı tasarımının geliştirilmesi - Şirin, Cengizhan (My University, 2025)
Müzik öğretmeni adaylarının müzik teorisi, armoni, müzik formları gibi teorik bilgiler ile çalgı çalma gibi uygulamalı bilgiler yanında, öğrendiği bilgileri bir ürüne dönüştüreceği ve yaratıcılığını kullanacağı besteleme çalışmaları yapması büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni adayları için ihtiyaçlardan hareketle okul şarkısı bestelemeye yönelik bir ders öğretim tasarımı oluşturularak, bu öğretim tasarımının uygulamadaki etkililiğini görmektir. Karma yöntem araştırmalarından çok aşamalı desenin kullanıldığı araştırmada, ilk aşama olan Okul Şarkısı Besteleme Öğretim Programının Tasarlanması aşamasında, eğitim müziğinin anlamlandırılması ve müzik öğretmeni adaylarının ihtiyaçlarını belirlemek için dokuz öğretim üyesi, beş eğitim müziği bestecisi, on müzik öğretmeni ve sekiz müzik öğretmeni adayı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilere dayanarak Okul Şarkısı Besteleme Öğretim Tasarımı oluşturulmuştur. Araştırmada ikinci aşama olan Okul Şarkısı Besteleme Öğretim Programının Uygulanması ve Süreç Değerlendirme aşamasında, müzik öğretmeni adayları için okul şarkısı bestelemeye yönelik oluşturulan, kazanımları iki boyutlu yenilenmiş Bloom taksonomisine göre hazırlanmış beş üniteden oluşan ve uygulama sırasında 5E ders işleme modeli kullanılan ders öğretim tasarımının işleyişini belirlemek için on müzik öğretmeni adayı ile on haftalık uygulama gerçekleştirilmiştir. Eylem araştırması şeklinde tasarlanan uygulamada tarama, gözlem, doküman incelemesi gibi veri toplama teknikleri kullanılırken, veri toplama aracı olarak bilişsel ve duyuşsal kazanımların gerçekleşme durumunu gösteren çeteleme ölçeği, ünite sonu değerlendirme sınavı, öz değerlendirme formu, çalışma yaprakları, ödevler ve araştırmacı günlüğü kullanılmıştır. Okul şarkısı besteleme öğretim programının uygulanması ve süreç değerlendirme aşamasında ayrıca müzik öğretmeni adaylarının okul şarkısı besteleme öğretimi öncesi ve sonrası öz yeterlik algılarındaki farklılığın belirlenmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen Okul Şarkısı Besteleme Öz Yeterlik Ölçeği, başarı düzeylerindeki farklılığın belirlenmesi için okul şarkısı besteleme ile ilgili bilgilerin yer aldığı sınav uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından bu araştırma kapsamında geliştirilen Okul Şarkısı Besteleme Öz Yeterlik Ölçeği'nin yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmaları sonucunda 44 madde ve 6 faktörlü bir yapı içerdiği görülmüştür. Araştırmada üçüncü ve son aşama olan Okul Şarkısı Besteleme Öğretim Programının Sonuç Değerlendirmesi aşamasında, uygulamaya katılan on müzik öğretmeni adayının okul şarkısı besteleme öğretim program tasarımının uygulamalarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın üç farklı aşamasında toplanan nitel veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Okul Şarkısı Besteleme Öz Yeterlik Ölçeği'nden elde edilen nicel veriler ile müzik öğretmeni adaylarının öz yeterlik algıları ve başarı düzeylerindeki farklılıkları içeren nicel veriler JASP kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcılar, eğitim müziği bestelemeye yönelik ihtiyaçları çalgı müziği ve okul şarkısı bestelemeye yönelik ihtiyaçlar olarak belirlerken, müzik öğretmeni adaylarının özellikle okul şarkısı bestelemesi gerektiğine vurgu yapmışlardır. Bu görüşler doğrultusunda hazırlanan okul şarkısı besteleme öğretim tasarımındaki beş üniteye genel olarak bakıldığında, programın hedef, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme öğelerinin işleyişinin olumlu yönde olduğu görülmüştür. Müzik öğretmeni adaylarının okul şarkısı bestelemeye yönelik başarılarının ders süreci öncesi ve sonrasına göre farklılaşma durumu ile ilgili elde edilen sonuçlara göre; müzik öğretmeni adaylarının tamamının ders sonrasındaki puanlarının daha yüksek olduğu ve başarı düzeylerinde artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca müzik öğretmeni adaylarının genel ortalamalarına bakıldığında ders sonrası sınav puanları lehine anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının okul şarkısı bestelemeye yönelik öz yeterlik algılarının ders süreci öncesi ve sonrasına göre farklılaşma durumu ile ilgili elde edilen sonuçlara göre ise; müzik öğretmeni adaylarının okul şarkısı besteleme öz yeterlik algılarında ders sonrası puanları lehine anlamlı bir fark oluştuğu sonucuna ulaşılmıştır. Programın uygulanmasından sonra müzik öğretmeni adayları ile yapılan görüşmelerde, çoğunlukla okul şarkısı besteleme öğretim tasarımının hedef, içerik, öğretim yöntem ve teknikleri, araç-gereç kullanımı ve ölçme değerlendirme açısından yeterli olduğu belirtilmiştir. Ayrıca müzik öğretmeni adayları, okul şarkısı bestelemede kendilerini geliştirdiklerini, teorik olarak da daha iyi seviyede olduklarını, konulardan keyif aldıklarını, makamsal ezgi oluşturma, akora yabancı sesler ve söz yazma ile ilgili kazanımlarda ise zorlandıklarını ve programda süre, derse katılma, işitsel çalışmalara çok fazla yer vermeme gibi açılardan bazı eksiklikler yaşadıklarını ifade etmişlerdir.

In addition to theoretical knowledge encompassing music theory, harmony, and musical forms, as well as practical skills related to instrumental performance, it is essential for prospective music teachers to engage in composition. This process allows them to apply their acquired knowledge creatively and produce original works. The objective of this study is to develop a curriculum design for music teacher candidates that facilitates the composition of school songs and to evaluate the effectiveness of this curriculum design in practice. In the research in which multi-stage design from mixed method research was used, in the first stage, Designing the School Song Composition Curriculum, semi-structured interviews were conducted with nine faculty members, five educational music composers, ten music teachers and eight music teacher candidates in order to determine the meaning of educational music and the needs of music teacher candidates. Based on the data obtained, School Song Composition Curriculum Design was created. In the second stage of the research, Implementation of the School Song Composition Curriculum and Process Evaluation, a ten-week implementation was carried out with ten music teacher candidates in order to determine the functioning of the curriculum design, which was created for music teacher candidates for composing school songs, consisting of five units whose learning outcomes were prepared according to the two-dimensional revised Bloom's taxonomy and using the 5E lesson processing model during the implementation. In the application designed as an action research, data collection techniques such as screening, observation and document review were used, while the tally scale showing the realisation of cognitive and affective learning outcomes, end-of-unit evaluation exam, self-evaluation form, worksheets, homework assignments and researcher diary were used as data collection tools. In the implementation and process evaluation phase of the school song composition curriculum, the School Song Composition Self-Efficacy Scale developed by the researcher was applied to determine the difference in the self-efficacy perceptions of music teacher candidates before and after the school song composition teaching, and the exam containing information about school song composition was applied to determine the difference in achievement levels. As a result of the validity and reliability studies of the School Song Composing Self-Efficacy Scale developed by the researcher within the scope of this study, it was seen that it contained 44 items and a 6-factor structure. In the third and final stage of the study, Final Evaluation of the School Song Composition Curriculum, semi-structured interviews were conducted to determine the opinions of ten music teacher candidates who participated in the implementation of the school song composition curriculum design. The qualitative data collected at three different stages of the study were analysed by descriptive analysis method. The quantitative data obtained from the School Song Composing Self-Efficacy Scale and the quantitative data including the differences in music teacher candidates' self-efficacy perceptions and achievement levels were analysed using JASP software. According to the results of the study, while the participants identified the needs for composing educational music as instrumental music and school song composition needs, they emphasised that music teacher candidates should compose school songs. When the five units in the design of the school song composition curriculum prepared in line with these opinions were examined in general, it was seen that the functioning of the objectives, content, learning-teaching process and measurement-evaluation elements of the programme were positive. According to the results obtained regarding the differentiation of music teacher candidates' achievements towards composing school songs before and after the course process; it was concluded that all of the music teacher candidates' scores after the course were higher and their achievement levels increased. In addition, when the general averages of the music teacher candidates were examined, it was concluded that there was a significant difference in favor of the post-lesson exam scores. According to the results obtained regarding the differentiation of music teacher candidates' self-efficacy perceptions towards composing a school song according to before and after the course process; it was concluded that there was a significant difference in favor of post-course scores in music teacher candidates' self-efficacy perceptions towards composing a school song. In the interviews conducted with the music teacher candidates after the implementation of the programme, it was stated that the design of the school song composition curriculum was sufficient in terms of objectives, content, teaching methods and techniques, use of tools and materials and measurement-evaluation. In addition, music teacher candidates stated that they improved themselves in composing school songs, they were at a better level theoretically, they enjoyed the subjects, they had difficulties in the acquisitions related to creating maqam melodies, non-harmonic chords and writing lyrics, and they experienced some deficiencies in the programme in terms of time, participation in the lesson, and not giving too much space to aural studies.
Development of a curriculum design for music teacher candidates to compose school songs within the scope of educational music
Keywords: besteleme; composition; curriculum design; Educational music; Eğitim müziği; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; okul şarkısı; Öğrenim ve öğretim; öğretim tasarımı; school song; Study and teaching; Turkey; Türkiye