Farklı statüdeki iki hastanede cerrahi servis hemşirelerinin performanslarının toplam kalite yönetimindeki yeri ve değerlendirilmesine yönelik bir araştırma - Durna, Meryem (My University, 2002)
Marmara Üniversitesi Hastanesi ve Haydarpaşa Numune Hastanesi cerrahi servislerinde yapılan bu tanımlayıcı kesitsel çalışmada, cerrahi servis hemşireleri değerlendirilmiş olup, hizmeti sunan tarafının 3 önemli unsuru da (üst, kendisi ve emsali) değerlendirici olarak kapsamı ve evreni oluşturan 99 hemşirenin 87'sine ulaşılmıştır. Bu çalışma ile, araştırma grubunun performanslarının değerlendirilmesi, performansı etkileyen değişkenlerin saptanması, kurumlar arası karşılaştırma yapılması ve bireysel performansın yükseltilmesi için yapılabilecekler konusunda önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Araştırmaya alınan hemşirelerin toplam hizmet süresinin ortalama olarak 8.5 ± 5.5 yıl; serviste çalışma süresinin ise ortalama olarak 4.5 ± 3.7 yıl, grubun yaş ortalamasının ise 27.24 ± 4.26 olduğu görülmektedir. Her iki hastanede de grubun yaklaşık %90'ını nöbet tutmakta olup %87'sinin ek bir işte çalışmadığı ortaya çıkmıştır. Her iki kurumda da benzer şekilde hemşirelerin %81'inin sağlık sorunu yoktur ve %82'sinin son bir yıl içinde tıbbi istirahat raporu almadığı belirtilmiştir. Tıbbi raporların da %53'nün 10 gün ve daha az olduğu dikkati çekmektedir. Sorumluların verdiği puanlarda ek işte çalışanlarla çalışmayanların ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Ek işte çalışanların ortalaması daha düşüktür. Üniversite hastanesinde hemşirelerin aylık gelir ve öğrenim durumlarının daha yüksek olması, Sağlık Bakanlığı hastanesinde ise aylık tutulan nöbetlerin daha fazla süre tutması ve hemşire başına yatak sayısının daha fazla olması gibi nedenler bu iki hastanedeki performans arasında her değerlendirme grubunda belirgin farklılıkların ortaya çıkabileceğini düşündürse de, anlamlı şekilde yüksek bulunan tek ortalama Üniversite hastanesinde mesai arkadaşlarının verdiği puanlarda görülmüştür. Yöneticilerin performans değerleme sonuçlarını, çalışanların cezalandırılmasından öte; bireylerin düzeltici ve gelişmeye açık yönlerinin ortaya çıkartılması, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi noktasında kullanması gerekmektedir.

A RESEARCH REGARDING THE EVALUATION AND THE PLACE OF PERFORMANCE OF THE NURSES OF SURGERY SERVICES IN TWO HOSPITALS OF DIFFERENT STATUES IN TOTAL QUALITY MANAGEMENT This descriptive study is carried out in the general surgery clinics of Marmara University Hospital and Haydarpaşa Public Hospital. In the study performances of nurses working in general surgery clinics were evaluated. Three elements of service provides (supervisors, themselves and peers) took roles as performance evaluators and 87 out of 99 nurses were covered. The aim of the study is to evaluate performances of nurses, to determine the factors affecting performance, to compare institutions and to produce solutions for raising performance levels. The mean working duration of nurses in the profession was 8.5 + 5.5 years, the mean working duration in the service was 4.5 + 3.7 years and the mean age was 27.2 + 4.3. Approximately 90 % of nurses in both institutions had might and weekend turns; 87 % had no a second private job as well, 81 % had no health problem, 82 % did not be off work for a health reason. More than 53 % of doctor reports for bed-rest involved resting period as less than 10 days. Without distinction of institutions; the mean score of peer evaluations was calculated as 116; of supervisors as 135 and of themselves as 144. There was a significant difference between the score means given by supervisors between nurses having a second job and nurses not having. The score of nurses having a second job is lower. In general in the university hospital higher, the turn numbers and beds per nurse are lower and the graduation degree of the university hospital is higher. Despite these indicate there could be a significant performance difference between these two hospitals, in some categories no difference was found. The only significant difference is in peer evaluation scores and in hospitals nurses got higher. Managers should accept performance evaluation methods as a tool of routine management function and should use for improvement and training needs assessment studies.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi