İslamî finans ve Batıdaki etik finans yaklaşımının temel ilkelerinin karşılaştırılması - Baimurzaev, Chyngyz (My University, 2023)
İslâmî finans İslâmî bankacılık, tekafül, mikrofinans, yatırım fonları, sermaye piyasası gibi sektörleri içine barındıran bir yapı olup onun faaliyetleri yürütürken gözettiği ilke ve kurallar, İslam'ın öngördüğü ilke ve değerlere ve İslam hukuku literatüründe geliştirilen akit ve hükümlere dayanmaktadır. Etik finans dini, etik, toplumsal, çevresel ve sürdürülebilirlik kıstaslarına dayalı yatırım yapmayı veya finansal faaliyet yürütmeyi ifade eden şemsiye bir kavramdır. Bir kısım etik finans kuruluşları kendi ilkelerini belirlerken belirli bir inanç sistemini referans olarak alırken, çoğunluğu insan, toplum ve çevre konusundaki bireysel sorumluluğa atıfta bulunmaktadır. Ancak her ikisinde de temel hedef, etik duyarlılığa sahip tasarruf sahiplerinin fonlarını etik bakımdan sorun teşkil etmeyen alanlara yönlendirmektir. Çalışmamızda etik finans ve İslâmî finans sektörleri içerisinde yer alan çeşitli kuruluşlardan yola çıkarak her iki sistemin temel ilkelerini, benzer ve ayrıştığı yönleri tespit etmeye çalıştık. Ayrıca bu iki sistemin artı ve eksik gördüğümüz yönlerini kıyaslayarak, birbirinden faydalanabileceği hususları öneri olarak sunmaya gayret ettik.

Ethical finance is an umbrella concept that refers to investing or conducting financial activities based on ethical, religious, social, environmental, and sustainability criteria. While some ethical finance institutions establish their principles based on a specific belief system, the majority refer to individual responsibility regarding human beings, society, and the environment. However, the fundamental goal in both cases is to direct the funds of ethically conscious savers towards areas that do not pose ethical concerns. Islamic finance is a structure that encompasses sectors such as Islamic banking, takaful (Islamic insurance), microfinance, investment funds, and capital markets. It operates based on the principles and rules prescribed by Islam and the contracts and provisions developed in the literature of Islamic law. In our study, we aimed to identify the fundamental principles of both ethical finance and Islamic finance by examining various organizations within these sectors. We also sought to determine the similarities and differences between the two systems. Furthermore, we compared the strengths and weaknesses of these two systems and attempted to provide suggestions on areas where they can learn from each other and benefit mutually.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Dini yönler; Finance; Finans; Islam; Islamic economics; Islamic finance; Islamic law; İslam; İslam hukuku; İslam İktisadı; İslami; İslamî finans İslamic Law; Religious aspects; Türkiye