Teknik ve ceza hukuku boyutuyla kripto paranın kara para aklama suçunda kullanılması ve sonuçları - Arslan, Beyza (My University, 2023)
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu kripto paralar vasıtasıyla işlenmeye başlamıştır. Kripto paralar, hız, geriye döndürülemezlik, işlem ücretlerinin düşüklüğü, işlem taraflarının takma isim kullanması gibi nedenlerle aklayıcılar tarafından tercih edilmektedir. Kara para aklama suçunun uluslararası alanda önemli bir sorun olduğu şüphesizdir. Suç ile mücadelede yeni yöntemlerin anlaşılması oldukça önemlidir. Kripto paraların aklama işleminde ne şekilde kullanıldığı ve bu suçların soruşturulması ve kovuşturulmasına ilişkin özellikler çalışmada incelenecektir. Bu inceleme yapılırken uluslararası alandaki düzenlemelere ve ülkelerin iç hukuk alanlarında kripto paralara ilişkin düzenlemelere değinilecektir. Suç gelirlerini aklayanlar, kripto aklama suçunda, suçtan kurtulamaya yönelik olarak belirli yöntemler belirlemiş ve çalışmada bu yöntemler açıklanmıştır. Ayrıca kripto aklamaya ilişkin soruşturma ve kovuşturma sırasında ek zorluklar ortaya çıkmaktadır. Bu zorluklar incelenerek çözümlere ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Yine kripto aklamanın boyutu ve suçun işleniş şekillerinin anlaşılması için büyük tutarlı aklama yapılan dava dosyaları incelenmiştir. Son olarak da aklamanın etkilerine ilişkin komuoyu bilgilendirmesinin önemi vurgulanmıştır.

Depending on the technological developments, money laundering crime has started to be committed through cryptocurrencies. Cryptocurrencies are preferred by launderers for reasons such as speed, irreversibility, low transaction fees and the use of pseudonyms by transaction parties. There is no doubt that money laundering is an important problem in the international arena. It is very important to understand new methods in the fight against crime. How cryptocurrencies are used in the laundering process and the features of investigation and prosecution of these crimes will be examined in the thesis. While conducting this review, the regulations in the international arena and the regulations on cryptocurrencies in the domestic legal areas of the countries will be mentioned. The launderers have determined certain methods for getting rid of the crypto-laundering crime and these methods are explained in the study. Also, additional challenges arise during the investigation and prosecution of crypto-laundering. These difficulties were examined and evaluations were made regarding the solutions. In addition, large amount of money laundering case files were examined in order to understand the extent of crypto laundering and the ways in which the crime was committed. Finally, the importance of informing the public about the effects of laundering was emphasized.
Keywords: Bitcoin; Blockchains (Databases); Blok zincirleri (Veritabanları); Blokchain; Blokzincir; Cezai yaptırımlar; Criminal provisions; Crypto currencies; Cryptocurrency; Electronic funds transfers; Elektronik fon transferi; Kara para aklama; Kripto Para; Kripto para birimleri; Law and legislation; Money; Money laundering; Para; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama