Temettuât defterlerine göre XIX. yüzyıl ortalarında Plevne’nin iktisadi ve sosyal yapısı - Beşer, Ali Haydar (My University, 2011)
“TEMETTUÂT DEFTERLERİNE GÖRE XIX. YÜZYIL ORTALARINDA PLEVNE’NİN İKTİSADÎ VE SOSYAL YAPISI” Temettuât Defterleri 19. yüzyılın ortalarında yapılan sayımlar neticesinde tutulan kayıtlardan oluşmaktadır. Kayıtlar hane esaslı düzenlenmiş ve her bir hanenin ödediği vergiler, sahip olduğu gelir getirici mallar, üretimini yaptığı tarımsal ürünler ayrı ayrı kaydedilmiştir. Temettuât Defterleri bu özellikleri dolayısıyla 19. yüzyılın sosyal ve iktisadî tarihi için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu çalışmada, Temettuât Defterleri’nden hareketle bir Balkan şehri olan Plevne’nin o dönemdeki sosyal ve iktisadî durumunun resmi çizilmeye çalışılmıştır. Sosyal yapı açısından Plevne’nin nüfusu, dinî dağılımı ve yerleşim biçimi üzerinde durulmuştur. İktisadî yapısı olarak da ekonomik sektörler incelenerek, iktisadî refah düzeyi çeşitli verilerden hareketle tespit edilmeye çalışılmış ve en son olarak gelir-vergi ilişkisi konu edilmiştir. Elde edilen verilerden hareketle Plevne’nin büyük ölçüde Osmanlı şehir yapısına uygunluk arzettiği görülmüştür.

“THE ECONOMIC AND SOCIAL STRUCTURE OF PLEVNE IN THE MIDDLE OF THE XIXth CENTURY ACCORDING TO THE TEMETTUÂT REGISTERIES” Temettuât Defterleri consists of the records held as a result of the census at the mid-19 century. These records are arranged by household-based and for each household, paid taxes, revenue-generating goods, the production of agricultural products that they have were recorded separately. Due to these characteristics, Temettuât Defterleri is an indispensable resource for social and economic history of the 19th century. In this study, through Temettuât Defterleri, we try to offer a picture of social and economic situation of the Balkan city of Pleven. In terms of social structure, Pleven's population, the distribution of religious and form of settlement are emphasized. Examining the economic sectors in the economic structure, the level of economic prosperity through the various data are studied to determine and finally income-tax relationship are emphasized. Considering the data obtained, it is observed that Pleven largely reflects the structure of the Ottoman city.
Keywords: Ekonomi Tarihi; Sosyo-Ekonomik Yapı