Mesleki çalgı eğitimi gören öğrencilerin müzik performans kaygısının giderilmesinde sinir dili programlama (NLP) yönteminin uygulanması - Topcan, Tuğba (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı mesleki çalgı eğitimi verilen kurumlarda müzik performans kaygısı yaşayan öğrencilerin, kaygı durumlarının “kısıtlayıcı inançlar ve anlamlandırmalar” çerçevesinde ele alınarak Nöro Linguistik Programlama ile bunların giderilme etkisine bakmaktır. Bu amaçla üç ana hipotez ve altı alt hipotez kurulmuş, karma yöntem ile çalışılmıştır.Seans uygulaması esasına dayalı tek gruplu ön test son test modelinde yarı deneysel bir çalışmadır. Sınav, konser, yarışma ve masterclass olmak üzere dört performans platformu araştırmaya dahil edilmiştir.Araştırmanın nicel verilerini elde etmek amacıyla 2016-2017 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde bulunan Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve lisesi, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı ve lisesi, Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Ankara Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümlerinden 54 öğrenciye (N=54) ulaşılmıştır. Bu 54 öğrenci arasından gönüllülük esasına göre oluşturulan 6 kişilik (N=6) çalışma grubu ile araştırmanın nitel boyutu ve hipotezlere yönelik NLP seansları fenomenolojik kapsamda çalışılmıştır. Nicel verilerin elde edilmesi amacı ile araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak oluşturulan müzik performans kaygısına yönelik anket formu uygulanmış, nitel veriler için ise yarı yapılandırılmış üç görüşme formu kullanılmıştır. Formlardan ikisi araştırmacı tarafından üç NLP uzmanının görüşü alınarak hazırlanmış, biri ise NLP Academy Turkey eğitim ofisinden temin edilmiştir. Hipotezlerin test edilmesi ise NLP seansları yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın merkezi fenomeni olarak belirlenen kısıtlayıcı inançlar ve anlamlandırmalar üzerinde çalışılması nedeni ile seanslarda kullanılmak üzere Yeniden Çerçevelendirme, Mentör, Ağız Çabukluğu Dil Kalıpları ve Timeline Re-Imprint isimli dört NLP tekniği seçilmiştir. Köksalan’ın Türkçe’ye dönüştürerek oluşturduğu bu tekniklere ait uygulama basamakları formları seanslar sırasında kullanılmıştır.Nicel verilerin çözümlenmesinde SPSS paket programından faydalanılmış, nitel verilerin çözümlenmesinde ise NLP’nin inanç kalıplarını ve anlamlandırmaları tespit etmede kullandığı formüller yardımıyla fenomenolojik analiz yapılmıştır. Kaygı durumları 1-10 arasında puanlanmıştır. Hipotez bulgularının çözümlenmesinde ise IBM SPSS 25.0 Paket kullanılarak normal dağılım göstermediği tespit edilen verilere yönelik ön test son test puan karşılaştırmasında, parametrik olmayan testlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanarak verilerin elde edilmesi sağlanmıştır. Nicel ve nitel analizlerin tamamlanmasını takiben hipotezlerin test edilmesi aşamasına geçilmiştir. Bu bağlamda çalışma grubu ile toplam 24 seans süren üç haftalık bir çalışma gerçekleştirilmiş ve ön test son test puanları karşılaştırılarak hipotez bulguları elde edilmiştir. Elde edilen nicel bulgular, mesleki çalgı eğitimi gören öğrencilerin büyük çoğunluğunun özellikle sınav ve konser platformlarında kaygı yaşadığını ve kaygılarını öğrenim hayatları boyunca sürdürdüğünü, NLP’den haberdar olmadıklarını, kaygıyla başa çıkma yöntemleri noktasında bilinçli ve metodolojik çözüm yollarını bilmediklerini ve bu bağlamda herhangi bir profesyonel yönlendirme yapılmadığını, bu nedenle tek başlarına kaygıyla başa çıkmaya çalıştıklarını, kariyer konumu yüksek olan sanatçı ve öğretim elemanları karşısında yüksek düzeyde kaygı duymalarına karşın, ders öğretmenleri karşısında bunun en az düzeyde olduğunu, psikosomatik kökenli fizyolojik semptomların giderilmesine dair bir yönteme başvurmadıklarını ortaya koymuştur. Kullanılan NLP tekniklerine yönelik olarak, toplam sekiz hipotezin çalışıldığı seanslarda en sık kullanılan iki teknik Ağız Çabukluğu Dil Kalıpları ile Mentör Tekniği olmuştur. Bunu Timeline Re-Imprint ve Yeniden Çerçeveleme teknikleri takip etmiştir. Ağız Çabukluğu Dil Kalıplarına yönelik 14 basamağın tümü seanslarda kullanılmış, bunların arasında en sık kullanılan basamaklar ise Niyet, Çerçeve Boyutunu Değiştirmek, Sonuçlar, Ölçeği Küçültmek ve Karşıt Örnek olmuştur. Seanslarda Yeniden Çerçeveleme tekniğinin iki yönü olan “anlamın-içeriğin yeniden çerçevelenmesi” ve “bağlamın yeniden çerçevelenmesi” eşit sayıda kullanılmıştır.Hipotezlere yönelik bulgularda ise, müzik performans kaygısı uyandıran bilişsel, duygusal ve fizyolojik semptomların, bilişsel boyutta kısıtlayıcı inançlar ve anlamlandırmalar kapsamında dönüştürülerek giderilmesinde NLP’nin etkili olduğu yönünde anlamlı bir fark bulunmuş ve sonuçlar tartışılarak önerilere yer verilmiştir.

The aim of this study is to examine the effects of Neuro-Linguistic Programming by addressing the anxiety states of students who have musical performance anxiety in instutions where vocational instrument training is given within the framework of “restrictive beliefs and semantic”. In this direction, three main hypotheses and six sub-hypotheses were established and studied using the mixed method.It is a quasi-experimental study in a single group pre-test and post-test model based on session application. Exams, concerts, competitions and masterclasses are included in the research as performance platforms.In order to obtain the quantitive data of the research in spring semester of 2016-2017 academic year, 54 students (N=54) studying at the music departments of Bilkent University Faculty of Music and Performing Arts, Hacettepe University Ankara State Conservatory and High School, Başkent University State Conservatory and Ankara High School of Fine Arts in Ankara province has been reached. The students has been chosen from who take music education at the forth year of high school and the first year of undergraduate level. The qualitative dimension of the research and NLP sessions were studied in the phenomenological context with a study group of 6 people (N=6) formed on a voluntary basis among these 54 students.In order to obtain quantitive data, a questionnaire for music performance anxiety, which was created by the researcher with expert opinion, was applied, and three semi-structured interview forms were used for qualitative data. Two of the forms were prepared by the researcher by taking the opinions of three NLP experts, and one was provided from the NLP Academy Turkey training office. Testing of hypotheses was carried out thruogh NLP sessions. Four NLP techniques, namely Reframing, Mentor, Sleigh of Mouth and Timeline Re-Imprint, were chosen to be used in sessions due to the study of restrictive beliefs and semantic determined as the central phenomenon of the research. Application steps forms of the techniques, which Köksalan has reorganized and translated into Turkish, were used.The SPSS package program was used in analyzing the quantitive data and in the analysis of qualitative data, phenomenological analysis was made using the formulas which NLP uses to determine belief pattern and the meaining of meaning. Anxiety states are scored between 1-10. In the analysis of the hypothesis findings, it was ensured that the data were obtained by applying the Wilcoxon Signed Ranks Test, one of the nonparametric tests, in the comparison of the pre-test-post-test scores for the data that were found to not show a normal distribution using IBM SPSS 25.0 Package program.Following the completion of the quantitative and qualitative analyzes, the phase of testing the hypotheses was initiated. In this context, a 3-week study with a total of 24 sessions was conducted with the study group and the hypothesis findings were obtained by comparing the pre-test/ post-test scores.Quantitative findings show that the vast majority of students receiving vocational instrument training experience anxiety on performance platforms, especially in exam and concert platforms, and continue their anxiety states throughout their education, do not know about NLP, do not know the conscious and methodological solutions in terms of methods of coping with anxiety. and in this context, no professional guidance, therefore, they tried to cope with anxiety alone, although they are seriously concerned about artists and lecturers with a high career position, this level is at the lowest level for course teachers and they did not resort to a method of relieving psychosomatic physiological symptoms of psychosomatic origin.In the sessions where eight hypotheses were studied, the two most frequently used techniques were Sleight of Mouth and Mentor Technique. Timeline Re-Imprint and Reframing techniques followed. All of the 14 steps of Sleight of Mouth were used in the sessions, among which the most frequently used steps were Intention, Changing Frame Size, Results, Chunk Down and Counter Example. In the sessions, the two aspects of the Reframing technique, Reframing of Content and Reframing of Context were used in equal numbers.In the findings regarding the hypotheses, a significant difference was found that NLP was effective in eliminating cognitive, emotional and physiological symptoms that aroused music performance anxiety by transforming them in line with restrictive beliefs and semantic, and the results were discussed and suggestions were given.
Application of the neuro linguistic programming (NLP) method in removing the anxiety of music performance of students who have vocational instrument training
Keywords: Çalgı Eğitimi; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Instrumental Training; Kısıtlayıcı İnançlar; Music; Müzik; Müzik Performans Kaygısı; Neuro Linguistic Programming; Nöro Linguistik Programlama; Öğrenim ve öğretim; Restrictive Beliefs; Semantics; Semantikbilim Music Performance Anxiety; Study and teaching