Türk iş hukukunda fazla çalışma ve ücreti - Özalp, Hakan (My University, 2013)
Son yıllarda iş hayatında yaşanan değişiklikler, teknolojik ilerlemelerle beraber daha fazla bir ivme kazanmıştır. Özellikle iş yaşamında düzenli olarak verilerin kayıt altında tutulması neticesinde, bireylerin haklarını elde etmelerinin hukuki açıdan da ispatı kolay bir hal olduğu ifade edilebilir. Bunun yanında çalışma saatleriyle ilgili yasal düzenlemeler ve iş yükü ile çalışma saati/ ücret arasındaki ilişkiler, geçmiş sistemlere nazaran daha hakkaniyetli bir sistemin tezahürüne de olanak vermiştir. En genel ve basit tanımıyla fazla çalışma, İş Hukuku konusu ve ilgili yönetmelikler ve düzenlemeler çerçevesinde çizilen sınırların üzerinde çalışma koşullarını ifade etmektedir. Geçmişte kayıtların tutulması, bunlara erişim ve ispat süreleri oldukça güç olduğundan, bu konuda birçok mağduriyetler yaşanmıştır. Öte yandan günümüzde bir yandan geçmişin bu sakat ve tahsise muhtaç yapısı iyileşirken, bir yandan da yeni iş hukuku konuları nedeniyle, fazla çalışmanın şeklen ve yasal olarak niteliği farklı boyutlara erişmiştir. Bu nedenle, gerek iş hukuku açısından, gerekse insan hakları ve modern işletmecilik açısından, fazla çalışma konusunun incelenmesi gerekir. Bu nedenle bu çalışmada, fazla çalışma konusu iş hukuku ve çalışanlar açısından incelenmiştir. Fazla çalışma; İş hukuku; İş Kanunu.

Recent changes in business life have gained acceleration with developments in technology. Especially in work area, due to more arranged and stored data, proof of rights of individuals has become easier. In addition, legislations on working durations and work weights with working duration/ fee rates give building more equitable system than in the past. In general definition, over working means working conditions in domain of the business law in perspective of legislations and regulations. In the past, there were many inequities due to lack of stable data and reaching of them. On the other hand, while this lack system of the past have been developed, and addition, due to new business law issues, over working and its properties has been changed in legislation and current status. For this reason, examining of over working must be evaluated in detail by means of both business law and human rights and modern business approach. Thus, over working issues is examined in this research in perspective of business law and workers. Key Words: Over working; Business law; Business legislation.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Fazla Mesai; İş Hukuku --Türkiye; Türkiye; Yasa ve Yasama