Güney Asya Krizi ve krizin Türkiye demir çelik sektörüne etkileri - Hanilci Zıhlı, Elif (My University, 2000)
Demir çelik sektörümüz, Asya krizinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizin en önemli ihraç pazarlarını oluşturan Uzakdoğu ülkelerindeki talep daralması neticesinde bu ülkelerdeki üreticilerin fiyatlarını düşürerek ihracata yönelmeleri, daha önce ihracat yaptığımız sözkonusu ülkeleri dünya pazarlarında rakiplerimiz durumuna getirmiştir. Uzakdoğu ülkelerinde yatırım talebinin Asya krizi ile beraber durma noktasına gelmesi sonucunda Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri pazarları Japonya ve Güney Kore yassı mamulü başta olmak üzere Asya ve Rusya menşeli ithal çelik ürünlerinin istilasına uğramıştır. 1997 yılına kadar en önde gelen pazarlar olan Uzakdoğu ülkelerinde devasa çelik talebinin kriz ile birlikte durması bölgeye ihracatın %60-65 dolayında düşmesine sebep olmuştur. Demir çelik ihracatçıları kaybedilen bu pazarların ikame edilmesi için Akdeniz Ülkeleri, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri pazarlarına ağırlık vermişlerdir. Ancak sözkonusu pazarların net demir çelik ihracatçısı durumunda olan pek çok ülke menşeli ürünlerin akınına uğraması ve yerli sanayileri tehdit eder bir nitelik kazanması sonucu antidamping soruşturmalarının açılması ve telafi edici gümrük vergisi konulmasını gündeme getirmiştir. Asya krizinin ülkemiz dış ticaret toplam demir çelik dengesine etkisine bakıldığında, 1997 yılından 1998 yılına miktar bazında %56, değer bazında %326 azalışı ve 1998 yılından 1999 yılına miktar bazında %183 artış, değer bazında %162 oranında azalış olması Asya krizinin etkilerinin azalmaya başladığını, ancak fiyatların ucuzlamaya devam ettiğini göstermektedir. Asya ülkelerine 1997, 1998 ve 1999 yıllarında gerçekleştirilen ihracat rakamları incelendiğinde; 1998 yılında gerçekleştirilen 220 milyon dolar tutarında ihracat dolayısıyla bir önceki yıla göre %67 oranında; 1999 yılında ise 94 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirilmesi sebebiyle bir önceki yıla göre %57 oranında düşüş görülmüştür. Turkey's iron and steel industry is one of the main sectors which affected from Asian Crises. Because the demand in Far East Countries reduced and as the manufacturers in those countries became Turkey's rivals in world market. As a result of Asian Crises the demand on investment was as if it stopped. The European Community and US market was in fluxed by Asian and Russian originated steel products; mainly Japan and South Korea. Far East Countries were main importers in steel industry up to 1997 for Turkey. After the crises, export to Mediterranean Countries, European Community Countries and US Countries in order to substitute the lost markets. However those countries, also was in fluxed by the steel and iron exporter countries. As a result, a lot of antidumping investigations began in those countries and new customs taxes were decided to be collected. The effects of Asian Crises to Turkey's foreign trade balance in iron and steel industry were; from 1997 to 1998, the reduction rate was 56% by quantity, 326% by amount. From 1998 to 1999 the increase rate was 183% by quantity, but the reduction rate was 162% by amount. This shows us the effects of Asian Crises began to lower down but the prices still continue to reduce. In 1998 there was nearly 220 billion USD iron and steel export to Asian Countries which means 67% reduction rate compared with the previous year and 57% reduction rate compared with 1998 and 1999.
Keywords: Buhranlar, Ekonomik-Asya; Ekonomi; Uluslararası ekonomi; ULUSLARARASI EKONOMİ