Reel ve finansal ekonomi açısından altın ve petrol piyasaları - Erdoğan, Neşe Aktürk (My University, 2019)
Altın ve petrol piyasalarının analizinin yapıldığı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü olan giriş bölümünde, çalışma kapsamında incelenen konular ile ilgili ön bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde altın piyasaları, altının özellikleri, dünyada ve Türkiye’de altın madenciliği, altın piyasaları açısından büyük öneme sahip olan İstanbul Altın Borsası, vadeli işlem ve opsiyon borsası, Borsa İstanbul ve altın açısından Türkiye’de büyük öneme sahip olan Kapalıçarşı altın piyasası incelenen konular arasındadır. Bu bölüm içerisinde ayrıca Türkiye’de altın bankacılığı ve dünya altın piyasalarının analizine yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, petrol piyasaları ele alınmıştır. Bu bölüm içerisinde petrol piyasalarının özellikleri, dünyada petrol rezervleri ve üretimi, petrol fiyatları üzerinde etkili olan faktörler, petrol piyasası açısından büyük öneme sahip olan OPEC ve petrol fiyatlarının ekonomide yarattığı etkiler ele alınmıştır.

This study, in which gold and oil markets are analyzed, consists of three parts. Preliminary information on the topics covered in the study are included in the introduction section which is the first part of the study. In the second part of the study, the gold market, the characteristics of gold, the gold mining in the world and the gold mining in our country, the Istanbul Gold Exchange, the gold futures, the futures and options exchange, the stock exchange Istanbul and the gold coins of the Grand Bazaar. Also included in this section is the analysis of gold banking and world gold markets in our country.In the second part of the work, oil markets were discussed. In this section, the characteristics of oil markets, oil reserves and production in the world, factors affecting oil prices, OPEC which has great prospects in terms of oil market and the effects of oil prices on the economy are discussed.
Keywords: Altın; Altın endüstrisi; Altın Piyasaları; Finance; Gold industry; Gold Markets; Maliye; Oil; Oil Markets; Petrol; Petrol endüstrisi ve ticareti; Petrol Piyasaları Gold; Petroleum industry and trade