Coğrafya Öğretmenlerinin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine Yönelik Beklenti ve Önerileri: Nitel Bir Çalışma Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Nitel yapıdaki bu çalışma, coğrafya öğretmenlerinin hizmet içi eğitimden beklentilerini ve bu konuya yönelik önerilerini tespit etmek için yapılmıştır. Çalışma 2014-2015 eğitim öğretim yılında, İstanbul ilinde görevli 21 coğrafya öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla toplanmış ve betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Çalışmaya dahil olan coğrafya öğretmenlerince hizmet içi eğitime bakış olumludur. Hizmet içi eğitimden beklenti; amaca hizmet eden, uygun yer ve zamanda, uygun eğitimcilerle, niteliğin ön planda olduğu ve kendilerinin yenilendiği duygusunu ortaya çıkaran faaliyetlerin olmasına yöneliktir. Katılımcı coğrafya öğretmenlerince; hizmet içi eğitim konusunda lise türlerine göre farklı planlanmış, eğitim öğretim yılının içerisine zaman anlamında iyi dağıtılmış, içeriğin tatmin edici olduğu ve çeşitli dokümanları içeren, süreç sonunda başarı, katılım belgesi ve sonuç raporlarının düzenlendiği, teknik altyapısı yüksek ortamlarda seminer ya da hizmet içi eğitim beklentisi bulunmaktadır. Ayrıca coğrafya öğretim müfredatında sadeleşmenin, hizmet içi eğitim faaliyetlerinin hedefe ulaşmasında destekleyici rol oynayacağı ve bununla birlikte aynı ilçe merkezinde çalışan coğrafya öğretmenlerinin zaman zaman bir araya getirilmelerinin etkileşim açısından onlara katkı sağlayacağına yönelik öneriler de dile getirilmiştir.Coğrafya öğretmenlerinin hizmet içi eğitime yönelik beklenti ve önerilerini tespit eden bu çalışma bulgularının, hizmet içi eğitim faaliyetlerini düzenleyeceklere ve yürütücülere veri kaynağı oluşturması umulmaktadır.

The aim of this qualitative study is to determine geography teachers' expectations and recommendations for in-service training. The study was conducted in 2014-2015 academic year with 21 geography teachers working in Istanbul. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed using descriptive analysis. Participants have positive perceptions of in-service training. Their expectations of in-service training are objective-oriented and quality-focused activities that are implemented by appropriate instructors at the appropriate place and time. According to participants, seminars or in-service training activities should be content rich, differentiated based on high-school types, extended over the academic year, contain various documents, have high technical infrastructure and allow the drawing-up of achievement, participation certificate and final reports. Participants recommended that the geography teaching curriculum be simplified to realize the objectives of in-service training activities and that geography teachers be brought together from time to time to improve their interaction. We believe that the results of this study will be a source of data for people who consider organizing and conducting in-service training activities.
EXPECTATIONS AND SUGGESTIONS OF GEOGRAPHY TEACHERS FOR IN-SERVICE TRAINING ACTIVITIES: A QUALITATIVE STUDY
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Sosyal Çalışma