Metalurji ve malzeme bilimine biyoteknolojik yaklaşımlar - ÇALIKOĞLU KOYUNCU, AYŞE CEREN (Nobel Yayın Dağıtım, 2022)
Metalurji ve malzeme, insanın dünyada var oluş döneminden günümüze ve bugünden geleceğe binlerce yıl öncesinden başlayan, gelişen ve gelişmekte olan, insanlığın yaşam döngüsünün olmazsa olmaz bilim alanıdır. Malzemeyi oluşturan “madde”nin ve “metal”in olduğu her alanda metalurji ve malzeme bilimi temeli oluşturmaktadır. Son yüzyıldaki teknolojik gelişimler metalurji ve malzeme bilimini de genişletmiş ve tüm alanlarında etkili olmuştur. Bu bağlamda bu kitapta; metalurji ve malzeme bilimine ait zorunlu ve seçimlik derslere ait temel konular detaylı bir şekilde ele alınmış, lisans ve lisansüstü öğrencileri için temel bir kaynak olacak şekilde hazırlanmıştır. Konular, temel bilimsel içeriklerle birlikte görseller ve endüstriyel örneklerle de desteklenmiştir. Kitabın özgün noktalarından birisi olan metalurji ve malzeme bilimine “yeni nesil yaklaşımlar” ile maden rezervlerinden çıkan cevherin ham metal oluşumuna kadar geçen mineralojik döngüsü ile ekstraktif metalurjik sürecinden başlanmış, termodinamik, elektrokimyasal ve üretim teknolojileri açısından ele alınmıştır. biyoteknolojik, nanoteknolojik ve biyomedikal açıdan yeni nesil yaklaşımlara temel olacak şekilde genişletilmiştir. Son olarak mühendis tanımını teknik sistemden ayıran en önemli olgu olan ve kaynak olmazsa üretim de malzeme de olmaz kuramından yola çıkarak Ekonomik açıdan kaynak değerlendirmesi de yapılmıştır. Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği bölümü lisans ve lisansüstü öğrencileri için temel bilim kitabı olarak sunulmuştur.
Keywords: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği; Malzeme Bilimi ve Mühendisliği; Mühendislik ve Teknoloji; Metallurgical and Materials Engineering; Material science and engineering; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Malzeme Bilimi; METALURJİ VE METALURJİ MÜHENDİSLİĞİ; Engineering, Computing & Technology (ENG); MATERIALS SCIENCE; METALLURGY & METALLURGICAL ENGINEERING