Hindistan'daki müslüman Türklerin iki büyük savaşı ve etkileri : Somnat Pânîpet - Yıldırım, Furkan (My University, 2024)
Hindistan alt kıtası, tarih boyunca istilalara maruz kalmış çok zengin bir bölgedir. Bölgeye yönelik bilinen ilk istila hareketleri M.Ö. on beşinci yüzyıla kadar götürülebilmektedir. Bu çalışmada Hindistan’da geniş bir alanda hâkimiyet kuran, iki Müslüman Türk hanedanın, bu süreçte yaptıkları iki önemli savaş ve bu savaşların sonuçları incelendi. Çalışmanın giriş bölümünde bu hanedanların Hindistan’daki faaliyetlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için Hindistan’ın coğrafi yapısı, kültürü ve tarihi ile alakalı genel bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde konunun öznesi olan Gazneli hanedanının tarihi ve bilhassa Sultan Mahmud’un hükümdarlığı ile Hindistan seferleri anlatılmış; akabinde tezin ana konularından biri olan Somnat Savaşı; nedenleri, yapılan hazırlıklar, vukuu ve sonuçları kapsamında değerlendirilmiştir. İkinci bölümde de birinci bölüme paralel olarak Babür tarihi ve Babür Şah’ın hükümdarlığı, Pânîpet Savaşı; nedenleri, yapılan hazırlıklar, vukuu ve sonuçları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise iki savaş; hanedanların politikalarındaki benzerlik ve farklılıklar ile savaşların bölgeye kısa ve uzun vadeli etkileri karşılaştırılmıştır. Tezde incelenen hanedan ve hükümdarların faaliyetleri çok kapsamlı olduğu için Hindistan politikalarıyla bağlantılı olan meseleler, sadece konunun anlaşılması amacıyla kısaca anlatılmış akabinde farklı zamanlarda aynı topraklarda hüküm süren iki Müslüman-Türk hanedanının Hindistan alt kıtasına ilişkin politikaları mukayese edilmiştir. Böylece bu iki gücün Hindistan’ı işgal/ fethederken benzer politikalar takip edip-etmedikleri değerlendirilerek; bu savaşlar sayesinde ele geçirilen Hindistan hâkimiyetinin, bölgenin siyasi ve kültürel tarihi mirasına katkı sağlayıp-sağlamadığı objektif bir biçimde tespit edilmeye çalışılmıştır.

The Indian subcontinent is a very rich region that has been subject to invasions throughout history. The first known invasion movements towards the region date back to B.C. It can be traced back to the fifteenth century. In this study, two important wars fought by two Muslim Turkish dynasties that dominated a wide area in India and the results of these wars were examined. In the introduction part of the study, general information about the geographical structure, culture and history of India is included in order to better understand the activities of these dynasties in India. In the first part, the history of the Ghaznavid dynasty, which is the subject of the subject, and especially the reign of Sultan Mahmud and his campaigns in India are explained; followed by the Battle of Somnat, one of the main topics of the thesis; It was evaluated within the scope of its reasons, preparations, occurrence and consequences. In the second part, parallel to the first part, Mughal history and the reign of Babur Shah, the Battle of Pânîpet; The reasons, preparations, occurrence and consequences are discussed. In the third part, two wars; The similarities and differences in the policies of the dynasties and the short and long-term effects of the wars on the region are compared. Since the activities of the dynasties and rulers examined in the thesis are very comprehensive, the issues related to Indian policies are briefly explained only for the purpose of understanding the subject, and then the policies of the two Muslim-Turkish dynasties, which ruled the same lands at different times, regarding the Indian subcontinent are compared. Thus, by evaluating whether these two powers invaded India and followed similar policies; It has been tried to determine objectively whether the Indian domination gained through these wars contributed to the political and cultural historical heritage of the region.
Keywords: Babur Shah; Babür Şah; Gazneliler; Hindistan; Hindistan Alt Kıtası Ghaznavids; History; India; Indian Subcontinent; Sultan Mahmud; Tarih; Turkic peoples; Turks; Türkler