Juvenil idiopatik artritli çocuklarda dental ve periodontal durumların klinik ve biyokimyasal olarak değerlendirilmesi - Çalışkan, Cansu (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı, jüvenil idiyopatik artritin (JİA) ağız sağlığı üzerindeki olası etkilerini belirlemek; ikincil olarak bireylerin tükürük örneklerinde tümör nekrotizan faktör alfa (TNF-α), interlökin-17 (IL-17) ve total antioksidan statusu (TAS) seviyelerini değerlendirerek bu değerler ile klinik parametreler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem Çalışma 117 katılımcı (39 JİA'lı hasta (JİA), 39 sistemik olarak sağlıklı ve gingivitisli (SG), 39 sistemik olarak sağlıklı ve gingivitissiz (S) ve yaş aralığı 8-12) ile yapılmıştır. Demografik veriler, ağız sağlığıyla ilgili anket, tükürük örnekleri, periodontal parametreler [plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondalamada kanama (SK)] ve dental parametreler [Caries Assessment Spectrum Treatment İndeks (CAST), yüz profili (YP), diş oklüzyon ilişkisi (DOİ)] kaydedildi. Tükürük IL-17, TNF-α konsantrasyonları ve TAS , ELISA yöntemi ile incelendi. Bulgular: Gruplar arasında CAST indeksi dağılımında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). JİA grubunda temporamandibular eklem (TME) ağrısı prevalansı gingivitisli ve sağlıklı gruplara göre anlamlı olarak yüksekti (p<0,05). JİA grubunda tükürük IL-17 düzeyleri sağlıklı gruptan anlamlı olarak yüksek (p<0,05), sağlıklı grupta TAS düzeyi JİA ve gingivitis gruplarına göre istatistiksel olarak yüksek (p<0,05) olduğu tespit edildi. Tükürükteki TNF-α düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamadı. (p>0,05). Pİ, Gİ, SK ve TNF-α, tükürük IL-17 ile pozitif korelasyon göstermiştir (p<0,001). Sonuç: JİA’nın hastalarda TME ve ağız açma meseafesini etkilediği ancak çürük seviyesi üzerine etkisi olmadığı ortaya kondu. Tükürük TAS seviyesinin sistemik ve periodontal sağlığı değerlendirmede kullanılabileceği gösterildi. Tükürükteki yüksek IL-17 ve TAS seviyeleri, JİA'lı çocukların klinik sağlık durumlarını ayırt etmek için biyo belirteçler olarak kullanılabileceği gösterildi.

Objective: The primary aim of this study is to determine the potential effects of juvenile idiopathic arthritis (JIA) on oral health; secondarily, to evaluate Tumor Necrosis Factor Alpha (TNF-α), interleukin 17 (IL-17), and total antioxidant status (TAS) levels in individuals' saliva samples and examine the relationship between these values and clinical parameters. Materials and Methods: The study was conducted 117 participants (39 patient with JİA, 39 systemically healthy with gingivitis, 39 systemically healthy without gingivitis, age range 8-12 years-old). Demographic data, oral health related questionnaire, saliva samples, periodontal parameters [plaque index (PI), gingival index (GI) and bleeding on probing (BOP) and dental recordings [Caries Assessment Spectrum Treatment Index (CAST) facial profile (FP), dental occlusion relationship (DOR) were obtained. Concentrations of salivary IL-17, TNF-α and total antioxidant status (TAS) were determined using the enzyme-linked immunosorbent assays. Results: No statistically significant differences were found in distribution of CAST index among the groups (p>0.05). The prevalence of TMJ pain in JIA group was significantly higher than the gingivitis and healthy groups (p<0.05). Salivary IL-17 levels in JIA group were significantly higher than healthy group (p<0.05). TAS level in healthy group was statistically higher than JİA and gingivitis groups (p<0.05). The levels of TNF-α in saliva were not found significantly difference among the groups (p>0.05). PI, GI, BOP and TNF-α were positive correlated with salivary IL-17 (p<0.001). Conclusion: It was revealed that JIA affected the TMJ and mouth opening distance in patients, but had no effect on the level of caries. It has been shown that the salivary TAS level can be used to evaluate systemic and periodontal health. It has been shown that high levels of IL-17 and TAS in saliva can be used as biomarkers to distinguish clinical health conditions in children with JIA.
Clinical and biochemical evaluation of dental and periodontal conditions in children with juvenile idiopathic arthritis
Keywords: Antioksidan; Gingivitis; Interleukin 17; İnterlökin 17; Juvenil Idiopatic Arthirits; Jüvenil İdiopatik Artritler; Pedodonti; Pedodontics; Tumor Necrosis Factor Alpha; Tümör Nekrotizan Faktör-Alfa Antioxidant